KAKO PROBUDITI SVOJ POSLOVNI DUH
Mnogi ljudi žele uspjeti ali nemaju jasnu ideju u čemu ili pak ne znaju što poduzeti da bi stigli do svog cilja. Možda vam idući tekst malo razbistri stvari... Da biste u nečem uspjeli prvo morate znati što želite. Bez jasno određenog cilja svako je poduzimanje ili posao samo puka improvizacija, a osoba koja u tom sudjeluje samo je list nošen vjetrom.

Astrološki gledano, na ovu temu najviše možemo naučiti od Jaraca koji su 10.-ti znak Zodijaka i ekvivalent 10.-toj kući horoskopa u Zodijačkom krugu. Ista predstavlja uspjeh, karijeru, vrh neba, onu kulminaciju na životnom putu kad čovjek ima osjećaj da je zaista nešto postigao. I to ne bilo što, nego nešto vrijedno hvale i truda što ostavlja stabilne dobre plodove, a sam takav uspjeh donosi bodove i na statusnoj ljestvici, te je rezultat dugoročnijih stremljenja, bavljenja, rada u konkretnoj sferi.

Nemojte se zavaravati da se uspjeh može postići preko noći. To je iluzija koju nam nude mediji koji svijet takozvanih zvijezda predstavljaju kao nešto senzacionalno.
Iza svakog postignuća koje nešto vrijedi stoji dugoročniji rad. On ima nekoliko faza.

Prva je faza jasnog postavljanja ciljeva. Prvo što trebate učiniti jest zapitati sebe u miru što zapravo želite postići? Otuda sve ide. Kad vam bude potpuno jasno što je to, možete postaviti i svoje ciljeve. Oni mogu biti dugoročni i kratkoročni.
Najbolje je imati dugoročan cilj kojem stremite jer će vas uvijek motivirati da idete dalje, ali put do njega često je ispunjen postizanjem niza kratkoročnih ciljeva. Znači idete korak po korak, ili još bolje rečeno, stepenicu po stepenicu.
Svoj cilj nikad ne zaboravljajte, uvijek ga imajte na pameti, pa ćete i u zahtjevnim situacijama znati što vam je činiti.

Iduća faza je priprema. Ona je jako, jako važna. Radi se zapravo o postavljanju stabilnih temelja za cilj koji ste definirali. Trebate sagledati što vam je sve potrebno da biste pokrenuli djelovanja koja će vas dovesti do vašeg cilja. U svojim procjenama trebate biti maksimalno realni. Znači budite svjesni svojih sposobnosti i ako niste sigurni možete li to, preispitajte se. Vidite da li su vam potrebni eventualni suradnici i koje bi osobine oni trebali imati. Napravite dobru analizu i inventuru onog što u ovoj fazi imate i onog što vam još treba. Tada krenite pribaviti ono što vam možda nedostaje. To može biti i dodatno školovanje, profesionalno usavršavanje, povezivanje s ljudima iz struke, istraživanje situacije na terenu ili slično.

Nakon dobro odrađene pripreme, slijedi određivanje približnog tajminga. Ovdje je dobrodošla intuicija, ali nije naodmet i pomoć astrologa koji vam može dati informaciju kakve tranzite imate u idućem periodu po vašim poslovnim poljima u natalnoj karti, da li se vaši ciljevi poklapaju s vremenom, da li možda trebate malo više zapeti ili pak pričekati. No i bez savjeta astrologa ili sličnih, prije svega trebate slušati sebe i svoj unutrašnji glas. Zašto? Zato jer ste upravo vi osoba od koje je sve krenulo i koja u svojoj podsvijesti ima zapisano sve što je potrebno za postizanje svog cilja.

Mislite da nakon pripreme i mogućeg tajminga ide odmah realizacija? Varate se. Ne.
Da bi vaš cilj bio dosegnut u svoj punini uspjeha, iduća faza je razrada vašeg plana. Trebate osmisliti dobar plan i razraditi ga. To ne znači da ćete kruto razraditi sve detalje i držati ih se kao pijan plota. Ne, treba biti fleksbilan i otvoren za moguće promjene na putu koji ste planirali. Ali u startu trebate imati jedan čvrst obrazac, plan (a ako treba i plan B), kako bi se u nestabilnim situacijama do svog cilja imali na što osloniti i prema čemu orijentirati.
Kad ste utvrdili gradivo i imate dobar plan, ali ste i otvoreni za razne druge mogućnosti, može se reći da ste spremni krenuti s ostvarivanjem onog što želite.

U fazi realizacije budite spremni svaki dan vrijedno raditi, budite uporni, profesionalni, držite se svojih kriterija, ali ne budite kruti. Prema svom cilju znat ćete procijeniti da li se nešto novo dobro uklapa u vašu viziju, pa ćete to ili pustiti da se uplete unutra, ili pak ako to nije slučaj, budite čvrsti ako nešto trebate odbiti, izbaciti.

Pri svemu tome, treba biti potpuno svjestan da kao što i plodu na voćki treba vrijeme da sazrije, trebat će i vremena da svoj cilj ostvarite. Budete li previše žurili, mogli biste ubrati plod koji nije zreo, a od njega tada nema ništa. Budete li pak prespori, plod bi mogao istruliti na grani i ostati neiskorišten. Slušajte sebe iznutra i slijedite s mirom ono što vam otuda odlazi. Već ćete znati što vam je činiti.

Lyman Maclnnis u svojoj knjizi „Kako uspjeti u bilo čemu“ iznosi lijep primjer klesara koji danima kleše komad kamena mrvicu po mrvicu i ne videći što će nastati. Tek radeći tako svaki dan, dođe dan kad jednim, jednakim potezom kao i svaki dan, odvali velik komad kamena. To odvaljivanje nije rezultat truda samo tog dana, nego je rezultat svih onih sitnih klesanja svih prethodnih dana prije, koji se akumulirao u tom jednom danu. Tako je i s uspjehom.
Ne dajte se obeshrabriti ni od koga, a čak niti ako odmah ne vidite rezultate. Budete li ustrajali, uspjet ćete kad tad.
  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve