ISKLJUČIVANJE

Ponekad je važno odmaknuti se od svega, ako je moguće potpuno se  isključiti iz igre,  a sve zato da bi bili još učinkovitiji, sretniji, bolji prema sebi i prema drugima.

Svi manje više poznati mudraci imali su faze izolacije i samoće.  Neki su u istoj proveli i cijeli život, a ljudi bi im dolazili u posjetu da ih pitaju za savjet ili da dobiju blagoslov.

Ovo stanje sasvim je prirodno i prirođeno svakom čovjeku bar povremeno, jer kroz njega on može sagledati sebe, svoj svijet i vanjski svijet na ispravniji, čišći i potpuniji način. Približiti se istini ili je sasvim razotkriti, što je konačnici zdravo.

Istina nas oslobađa, a mi tada rastemo u bistrini i čistoći, lakše, brže i jednostavnije.

Zato je dobro poraditi na navici isključivanja od svega i svih bar povremeno. To ne znači otići u šumu i živjeti poput pustinjaka (ima doduše i takvih), no izgraditi i njegovati naviku povremenih kratkih isključivanja zdravo je. Previše „buke“ oštećuje naš duhovni i tjelesni aparat i stvara zagađenje kako u nama, tako i u našoj okolini. Mir kojem se vraćamo u trenutcima izabrane samoće budi u nama snagu za ići dalje kroz život na način koji je najbolji za nas.

 

Tehnike isključivanja mogu biti sasvim jednostavne.

Nekom je dovoljno otići u prirodu i u njoj provesti neko vrijeme. Kažu da pola sata provedenog u šumi stvaraju imunitet za dva mjeseca. Biljke i cijela priroda zrače dobrim vibracijama, i ako ništa drugo, otići prošetati  ili (ako vam se baš ne hoda) sjesti na klupu u park već  je nešto dobro za vas, a što će vam omogućiti odmak od svakodenvnice.

Ne morate stano biti upleteni u labirint informacija, bilo kroz susrete, pričanja, da ne kažemo brbljanja s nekim, ili pak sve to isto putem medija, mobitela, kompjutora, TV-a. Ekrani i buljenje u njih odvraćaju vašu pažnju od istinskog i konkretnog svijeta u kom živimo. Okreću i vašu dušu od unutrašnjeg svijeta u vama koji je daleko bogatiji nego što to mislite.

Ako prolaze dani u kojim baš niti jedan trenutak ne slušate sebe iznutra, vi gubite vezu sa sobom i postajete poput robota vođenog nekim drugim utjecajima. Gubite sebe. Naučite koristiti medije tako da vi kontrolirate njih, i da oni služe vama, a ne obratno.

 

I zato je isključivanje važno. Nećete ništa propustiti ako sve te spravice pustite bar na sat, dva dnevno. Možete se svojevoljno isključiti u svakom trenutku. Samo se malo osamite (u nekom kutu u sobi ili gdje već jeste, pa i na poslu za vrijeme pauze) i sklopite oči, te slijedite sebe iznutra. Pratite što osjećate, kako ste. Usvajajući ovu naviku njegovat ćete vezu sa sobom, a ona je zapravo najvažnija u vašem životu. Jer od toga sve počinje. Onda ćete i znati što vam je činiti.

Ne bojte se biti malo sami sa sobom. Postat ćete još bogatiji, još zanimljiviji, kako sebi, tako i drugima.

 

Isključiti se možete i putem nekih standardnih tehnika. Neki koriste autogeni trening kao kombinaciju isključivanja i opuštanja ili pak nešto slično, poput nidra joge gdje opuštate dio po dio tijela, šetajući u mislima po istom.

 

No nije nužno da imate neku „službenu“ tehniku. Dovoljno je samo pustiti sve i malo se osamiti. Bar na kratko.

Ono što je možda još i važnije jest da ovu zdravu naviku usvojite kao dio svog svakodnevnog rituala.

Uzmite svojih pola sata. Imate pravo na to i istrajte. Imajte volje za to.

Ne budite lijeni i povodljivi za svim silama marketniga ili informacija koje vam se nameću iz svijeta oko vas. Pustite sve to samo na pola sata dnevno.

Ako ćete svaki dan imati to malo vrijeme samo za sebe, i ako istrajete, vidjet ćete koliko će vam život postati kvalitetniji, a vi sretniji. To je sigurno, jer je to prirodno stanje koje je svakom čovjeku potrebno da bi funkcionirao i razvijao se, šireći svoj domet tamo gdje prije možda nije ni sanjao.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve