KAKO ČITATI NATALNU KARTU

Tko se u vrijeme ljetnog opuštanja želi malo bolje i samostalnije pozabaviti astrologijom, evo prilike...

Za početak bit će dovoljna vaša prisutnost na ovom portalu. Proskrulajte niže na naslovnici do rubrike "online natalne karte" i krenite u istraživanje.

Kad ste u našem on-line izborniku pod „natalna karta“ ubacili svoje (ili nečije) podatke, vrlo brzo dobit ćete grafički prikaz čarta koji je zapravo vizualni prikaz rasporeda planeta u trenutku nečijeg rođenja.

Sve što je bitno, sadržano je već u samoj slici, a ono što slijedi daljnja je razrada. Tako u krugu od 360 stupnjeva podijeljenog na 12 znakova (svaki po 30 stupnjeva koji znače 30-tak dana u godini kad vlada svaki znak), vidite raspoređene simbole pojedinih planeta.

U donjem desnom kutu ispod kruga imate simbole planeta s njihovim točnim pozicijama, npr. Sunce na 2,18 stupnjeva Ovna, pa npr. Mjesec na 4,15 stupnjeva Strijelca, itd. Ako ne znate očitati simbole, kliknite na njih na samoj slici (krugu) i otvorit će vam se tekst u kom ćete prepoznati koji je koji simbol, bilo da se radi o planeti, bilo o znaku.
Aries=Ovan, Taurus=Bik, Gemini=Blizanac, Cancer=Rak, Leo=Lav, Virgo=Djevica, Libra=Vaga, Scorpio=Škorpion, Sagitarius=Strijelac, Capricorn=Jarac, Aquarius=Vodenjak, Pisces=Ribe.
Sun=Sunce, Moon=Mjesec, Mercury=Merkur, Venus=Venera, Mars=Mars, Jupiter=Jupiter, Saturn=Saturn, Uranus=Uran, Neptune=Neptun, Pluto=Pluton.
S vremenom ćete usvojiti simole deset planeta i 12 znakova, pa će vam čitanje ići sve lakše i brže. U istom donjem desnom kutu postoje oznake As, što znači Ascendent ili Podznak. Npr. ako vam piše As 19, 5 Ovna, tu vam pada os 1. kuće, tj. tu vam je podznak. Također imate i oznaku MC, što označava os 10. kuće ili Zenit horoskopa (najvišu točku na nebu, vrhunac).
U donjem lijevom uglu ispod kruga imate križaljku planeta u aspektima. Tako npr. ako se Sunce križa s Marsom u kockici gdje je znak trokuta, to znači da je Sunce u trigonu s Marsom, tj. da su te dvije planete pod kutem od 120 stupnjeva, što je odličan aspekt. Ako pogled vratite na krug, i sami ćete vidjeti da je razmak (kut) između pozicije Sunca i Marsa oko 120 stupnjeva kruga.
U križaljci trokuti predstavljaju trigon, tj. kut od 120 stupnjeva, zvjezdice znače sekstil, tj. 60 stupnjeva. Ta dva aspekta su tradicionalno dobri odnosi planeta, jer se one podupiru.
Kvadrati znače 90 stupnjeva, a znak od dva mala kružića povezana s crticom je opozicija, tj. kut od 180 stupnjeva. Ova dva aspekta (kvadrat i opozicija) su izazovni, neki ih zovu tradicionalno lošim, a oni znače da se planete pod tim kutevima međusobno ili sukobljavaju ili donose konflikte osobi, te je tjeraju na stalnu borbu i akciju.
Kružić predstavlja konjukciju, tj. aspekt kad se dvije planete nalaze gotovo na istom mjestu, tj. poklapaju se. Konjukcija može biti odlična, no i problematična, sve ovisi o kojim se planetama radi, te kakva im je priroda, kako se nadopunjuju.
Aspekti ne moraju biti egzaktni (iako što su egzaktniji, to su jači), pa se obično tolerira razlika od plus, minus 5 stupnjeva (znači npr. ako je Sunce s Marsom pod kutem od 124 stupnja, to je trigon bez obzira što nije egzaktan od 120). Neki astrolozi za veće planete toleriraju i razliku do 8 stupnjeva.

Ako ste očitali sve opisano (dolje desno i dolje lijevo ispod kruga) sad znate točno gdje vam se nalazi koji planet i u kakvim je aspektima s drugim planetama.

U nastavku ispod slike slijedi niz tablica, brojki i simbola od kojih početnik neće uvijek sve razumjeti. Naime, radi se o brojnim izračunima tranzita (prelaska planeta po određenom mjestu u horoskopu na određeni datum, a koji tad mogu utjecati na osobu), te matematičkim izračunima njihovih utjecaja putem nekih srednjih vrijednosti. Smjer astrologije koji preferira matematičke vrijednosti, te potencira prosjeke, ekvidistance i slično (ekvidistanc je npr. srednja vrijednost dvije slične pozicije u krugu, bilo kod jedne osobe, bilo u dva horoskopa međusobno, neka vrsta prosjeka, a razvili su je njemački astrolozi) ostavio nam je u naslijeđe i ovakav pristup, pa tko voli, nek izvoli. Dovoljno je reći da ćete na kraju naići na pozitivne bodove za određeni dan, negativne, te kroz njihovu razliku dobiti broj koji vam govori koliko vam je taj dan povoljan.

Još niže naići ćete na iste podatke kao u slici gore, tj. na pozicije planeta u znacima (tablica lijevo), a odmah pokraj te tablice, desno je ono što je tu još važno, a to je tablica PLACIDUSa, tj. podjele polja horoskopa. Iako je kroz povijest astrologije postojalo više načina podjele polja ili kuća u natalnoj karti, općenito je prihvaćena tzv. Placidus podjela polja.
U tablici gdje vam piše Placidus naći ćete točne pozcije početaka svojih polja horoskopa. Bit će tu 12 znakova i brojeva. Onaj koji je prvi, to vam je znak i točka vašeg podznaka, npr. ako vam je prvi na redu Blizanac, te npr. 19,3, to znači da vam os prve kuće (ili polja) pada na 19,3 stupnja Blizanaca, tj. da vam je tu podznak. Slijedeći (ispod) znak i broj predstavlja os 2. kuće (npr. Rak i 18,18, itd), potom 3., 4. pa sve do osi 12. kuće. Ako pogled vratite na gornju sliku (krug) uvidjet ćete da polumjeri koji presjecaju krug na 12 kriški, predstavljaju vaših 12 polja horoskopa zapisanih u tablici Placidus podjele polja.

Sad ste očitali sve važne elemente. Ostalo su detalji. Npr. ako vam je pokraj znaka veliko slovo R, to znači da se planet u tom znaku u trenutku rođenja osobe kretao (ne direktno, nego) retrogradno, tj. „naopačke“ (za razliku od direktnih kretanja koja idu obratno od smjera kazaljke na satu, retrogradna kretanja idu u smjeru kazaljke na satu). Retrogradne planete obično označavaju neke dugove iz prošlih života.

Na vama je sad da analizirate i razmišljate, a u svemu vam najviše može pomoći ono što je na kraju, tj. tekst tumačenja. U njemu imate objašnjeno značenje planeta, što koje polje predstavlja, što znači kad vam je određeni planet u određenom znaku, što kad je u određenom polju (npr. Sunce u VII znači da je Sunce u 7. polju, tj. rimske brojke u tekstu označavaju polja ili kuće horoskopa), ili pak što znači kad vam je određeni planet s drugim u određenom aspektu.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve