KAKO IZ NEPRIJATELJA STVORITI PRIJATELJA

Ako ste pomislili da je ovo nemoguće, zamislite se. Nije nemoguće, a evo zašto i kako.

U trenutcima potpune svijesti da vam je netko neprijatelj, vjerojatno osjećate svu skalu negativnih emocija prema toj osobi i to je sasvim prirodno. Tada je važno uspjeti se odhrvati istim, jer vas one jednostavno truju, a u konačnici od toga nemate baš ništa.

Važno je distancirati se od svega toga u sebi. Pomažu razne tehnike preusmjeravanja pažnje, bavljenja nečim sasvim drugim (po mogućnosti onim što vas zaista zanima i ispunjava, jer je to onda učinkovitije da vas zaokupi i pobriše loše stanje zbog loših emocija).

 

Ne dajte se unijeti u loš labirint, ne čačkajte po temi svog neprijatelja zašto vas je povrijedio, podmetnuo vam, zašto vas možda želi uništiti. Dovoljno je to samo konstatirati, nemojte analizirati previše jer će onda njegov cilj biti postignut. Odmaknite se, nađite nešto za svoju dušu i pustite svog neprijatelja i sve što vam čini na miru, daleko od sebe. Ovo je prvo što trebate učiniti.

 

Kad ste dovoljno daleko od svega toga, tek onda možete ispravno sagledati stvari.

U miru (smirite se), ako može i s humorom, provrtite film u glavi, ali ne unoseći se u isti. Budite promatrač, a svi akteri, uključujući i vas, neka budu samo igrači u priči koju gledate. Bez suvišnih emocija. Poput mudraca.

Tek tada počet ćete uviđati neke sitnice koje su vam u ljutnji, tuzi, bijesu i tko zna čemu sve ne, promakle. Tek tada moguće je da ćete počinjati razumijevati tko je vaš neprijatelj, koja je njegova motivacija da čini to što čini i zašto vas to toliko pogađa (zašto vas je to toliko pogađalo).

S ovim aspektom početnog razumijevanja počet ćete cijelu stvar, kao i njene aktere (uključujući i vas same) gledati iz drugog kuta.

 

Uz shvaćanje  i misao da smo svi ljudi, pokušajte i svog neprijatelja gledati na isti način. Ako zaista shvatite zašto je takav i zašto je tako postupio, znat ćete mnogo više o njemu, ali znat ćete i koja je njegova slaba točka, koja bi mogla biti njegova dobra strana (vrlina) i gdje bi se mogao otvoriti za nešto ljepše i bolje u odnosu s vama.

Poznavajući dakako i sebe i svoje želje, moguće je da ćete naći onu zajedničku točku, nazovimo je dodirnu točku gdje bi se vi i vaš neprijatelj mogi naći u zajedničkom cilju, motivaciji, zajedničkoj želji. Još je bolje ako je ona takva da pruža mogućnost neke suradnje, jasno i svrhovitosti, gdje bi obje strane mogle dobiti nešto za sebe, razviti sebe. Važno je pri tom da se ne radi o nekom negativnom cilju, nego nečem što će obogatiti obje duše, ili vaš svijet, ono čemu stremite.

Također je važno da u svemu tome može postojati odnos ravnopravnosti, da nitko nikom nije niti nadeđen niti podređen, osim ako se ne radi o odnosu osoba gdje je prirodno da netko nešto zna više od druog, pa mu to znanje daje da ga usmjerava u dobroj namjeri (poput učitelja i učenika ili sličnog).

 

Tada, svjesni toga, da ni vaš neprijatelj nije osoba koja je sto posto negativna, pokušajte joj se približiti na primjeren način – to znači ne podređujući joj se, niti joj se ne ulizujući, nego iskreno i s vjerom da u svakom čovjeku čuči i zrno dobrote. Apelirajte na to, ako može i s humorom (pa i blagom ironijom).

Budite prirodni i oslobođeni prošlog iskustva. Na primjer, u nekoj prilici sasvim normalno pokrenite neki razgovor oko neke teme iz svakodnevnice ili sličnog, nešto sasvim spontano. Jedino bi bilo dobro da ista zanima obje strane, no ako baš i ne zanima, bilo koja tema može poslužiti kao uvod u zbližavanje.

Vjerujte, ako se tako postavite (prirodni, opušteni i ne spominjući prošla iskustva – u prijevodu, zapravo jači od prošlosti), vaš nekadašnji neprijatelj će prvo doživjeti šok, ništa mu neće biti jasno, čak će mu biti neugodno, možda će biti zbunjen, ili vas pokušati (samo u prvi tren) grubo odbaciti. No vi budite nasmiješeni, iskreni i uporni (koliko vi to možete, zanči do svojih granica, a njih određujete po kriteriju svoje vlastite prirodnosti i opuštenosti), i korak po korak, vaš neprijatlej će pokleknuti, početi vam se otvarati i postajati vaš prijatelj.

Tada, ako obje strane počnu surađivati dobit će još jednog saveznika.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve