KAKO POSTATI UČINKOVIT I STIĆI NA CILJ

Čime god se bavili, učinkovitost je jedan od prioriteta koji vas katapultira u sam vrh, a stvara i dobar osjećaj.

Što zapravo znači biti učinkovit?

Učinkovitost je uvijek povezana s mogućnošću da u ono što činimo (što god to bilo, bilo poslovno, bilo privatno) uključimo sve resurse i izvučemo iz njih ono najbolje, a sve da bi ostvarili također najbolje što se može iz toga.

 

Slikovito bi se to moglo predočiti tako da zamislite da imate deset šarenih kockica i da od njih trebate nešto stvoriti. Ispustite li jednu od njih, niste iskoristili sve. No nije stvar samo u kvantitetu, nego i u kvalitetu. Kockice su raznih boja (sadržaja). Jedna boja neće zračiti jednako na istom mjestu. Znači treba znati, osjetiti koja boja će najbolje funkcionirati na kojem mjestu ili pak u kombinaciji s nekom bliskom joj kockicom.

 

Radite li na primjer s ljudima, ako ih vodite, stvar postaje složenija, jer ne samo da trebate uključiti sve njihove potencijale u određenu priču, nego trebate znati i što oni mogu, kakvi su njihovi odnosi ili kako se isti mogu razvijati ako rade zajedno, kako prihvaćaju vas, njihove pojedinačene priče, no istovremeno se voditi vizijom cilja posla, projekta koji želite ostvariti i imajući ga na pameti kao glavni kriterij.

 

Drugi primjer: kad čistite stan, nećete deset puta ići s jednog kraja na drugi, nego ćete čistiti dio po dio koji slijedi jedan za drugim i to na način da odmah očistite što treba. Nećete se vraćati pa čistiti isto što ste već prebrisali, nego ćete ići dalje. Vrteći se u krug nećete nikamo stići. Možda ćete pjevušiti čisteći i tako iznutra hrabriti sebe, a posao čišćenja obaviti s lakoćom i većom učinkovitošću jer ćete pjevajući, pomalo i uživati, spajajući ugodno s korisnim.

 

Biti učinkovit znači na pametan način iskoristiti sve potencijale koji vam se nude, kako one u vama, tako i one koji su vam na raspolaganju, izvan vas, u jednoj temi.

Cilj učinkovitosti je dakako, uspjeh. Ostvarenje nečeg na najbolji mogući način u kojem se prepoznaje da ste iz nekog minimuma izvukli maksimum i pretočili ga u novi kvalitet koji daje rezultat.

 

Pa kako to postići? U čemu je ključ?

 

Da bi bili učinkoviti (u svemu, baš u svemu) bitne su tri stvari.

Prvo: Trebate znati što želite.

Definirajte točno cilj koji želite postići. Imajte ga uvijek na pameti što god radili. Povremeno radite inventure preispitujući sebe da li ste dobro usmjereni na svom putu do tog cilja. Sve što vas skreće s tog puta, odmah odbacujte i tako čistite sebi put za dalje.

 

Drugo: Sagledajte što imate.

Razmotrite s čim raspolažete da biste postigli ono što želite. Ako imate sve, čuvajte to, njegujte, razvijajte i činite sve da postignete ono što želite. Ako vam nešto nedostaje, potrudite se to postići, nabaviti, priskrbiti, kompletirati. Kad upotpunite sve što vam je potrebno da biste krenuli ka svom cilju, to utvrdite, učvrstite i čuvajte.

 

Treće: Krenite i izdržite dok ne stignete tamo gdje želite stići.

Ako znate prvo i imate sve drugo, vrijeme je da krenete. Pri tom ne zaboravljajte svoj cilj, držite kontrolu nad svojim potencijalima (onim što imate i što su vam sredstva, alati za postizanje – koristite to na pametan način i točno koliko treba, ni više, ni manje) i budite uporni.

Promatrajte i pratite kako se cijeli proces odvija i povremeno radite unutrašnje inventure da sagledate gdje treba zategnuti, a gdje popustiti.

Kormilarite gađajući točno tamo gdje treba.

 

Kad imate svijest o svom cilju, ta ideja bit će vam vodilja, nadahnuće i kriterij kako postupati u datim vam situacijama.

Dobro je imati i viziju, ali bez pretjeranog sanjarenja. Više je držite kao dragu sliku dok radite.

I tako sve dok ne postignete ono što ste željeli.

 

Od koga možete najviše naučiti o ovome?

Od Jaraca ili pak od ljudi koji imaju dobro postavljen Saturn.

 

Kako ćete znati da radite dobro, da ste učinkoviti?

Znat ćete po tome, što osim rezultata, kako radite dalje, postajat će vam lakše.  Dolazit će novi zahtjevi, ali oni će biti na novim, višim razinama. One stare (koje su vam nekad bile teške) sad ćete odrađivati s lakoćom. I tako sve dalje. Dok vi sami ne odlučite da je dosta.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve