KARMIČKE ŠIFRE I PRIMJERI

Mjesečevi čvorovi ukazuju na glavni karmički pravac, a svatko ima i poneku retrogradnu planetu u svojoj natalnoj karti. Što to zapravo znači?

Ako imate svoju natalnu kartu, dobro je pogledajte. Primijetit ćete da u istoj postoji i simbol Node ili mali zavijutak poput znaka Lavića. To je točka vašeg Sjevernog Mjesečevog čvora. Južni čvor je uvijek 180 stupnjeva od istog, odnosno „preko puta“ zodijačkog kruga.

Također ćete primijetiti da kod nekih planeta postoji mali znak R. To znači da je planet u trenutku rođenja osobe bio u retrogradnom hodu.

Ove simbole možda nećete naći u svakom astrološkom programu, no u onim preciznijim sigurno hoćete. Tko nema natalnu kartu neka malo prosurfa Internetom (free birth natal chart, astrolabfree ili slično), pa će naći više linkova. Tada ubacite svoje podatke i ako znate osnovne astrološke simbole, bit će vam jasno gdje su vam čvorovi, te koje su vam planete retrogradne. A evo i što to znači.

 

Sjeverni Mjesečev čvor (neki ga zovu i Glava Zmaja) je točka razvoja, put lekcija koje treba svladati u ovom životu. Južni čvor (Rep Zmaja) je točka vaše linije manjeg otpora, mjesto od kuda dolazite i s kojeg je dobro što prije krenuti, otpuštajući stare obrasce i otvarajući se za nova iskustva, tako idući naprijed, prema Glavi zmaja.

 

Primjer:

Dinko ima Sjeverni Mjesečev čvor u Raku u natalnoj 1. kući, dok je Južni u Jarcu u 7. kući. Dinko je sklon zapovijedanju, vjeruje da je on „šef“ i da treba upravljati. Unatoč tome, nema problema s vezama, on lako gradi odnose. Ipak sve mu to ne donosi zadovoljstvo i s vemenom se pita zašto. Šefovski stil mu prelako ide, ali povremeno ga muči i to što on sebe smatra važnijim od drugih, pa mu je teško moliti, biti ponizan. Također ga s vremenom opterećuje partnerica uz koju se osjeća pomalo sputanim jer za sve što čini gleda da joj udovolji kao da je maltene ovisan o njoj.

Znači Dinko ide iz Jarca u Raka i iz 7. u 1. kuću. Drugim riječima i pojednostavljeno, Dinko je odavna svladao lekcije šefovanja i moći nad drugima (Jarac) , pa po navici nastavlja, ali ga to ne usrećuje. Također on se bez problema vezuje (7. kuća koja simbolizira veze, brak), ali ga ni ta vezanost ne usrećuje. Bar ne kako vrijeme ide. Zašto?

Zato što u tome ne leži Dinkov razvoj, to su samo ponavljanja starih već odavna naučenih i prožvakanih lekcija iz prošlog života. Dinko će se doduše neko vrijeme zadržati u njima, možda i cijelu prvu polovinu života, ali s vremenom će sve više shvaćati svoj pravi put i ako bude otvoren za Sjeverni čvor (zapravo karmički put i razvoj, karmički čvor) počet će doživljavati isustva koja će doprinositi njegovom razvoju i njegovoj sreći. A koja su to?

Suosjećanje prema svima, empatija, poniznost, nježnost, obiteljska zaštita, dom, kuća, domovina (Rak), te samostalnost, nezavisnost, individualnost (1.kuća). To ne znači da će svakako ostati sam, nego da u svakoj vezi (ako sam ne izabere samoću) treba prije svega odnos graditi ne na način vezivanja pod svaku cijenu ili ovisnostio drugom, nego tako da mu u vezi bude uvijek tako da ima prostora za sebe, svoj stil, svoju osobnost, individulanost. To također ne znači da neće koji put šefovati, ali ako i jest nekome šef, funkcionirat će sve više na način da je blizak sa svojim podređenima, pun razumijevanja i suosjećanja. Uspije li u tome, postajat će sve sretniji, a da ne govorimo o tome koliko će se tek razviti.

 

Netko, za razliku od Dinka, može imati sasvim obratnu situaciju (da ide iz Raka u Jarca i iz 1. u 7.). Ta osoba pak ima obratnu priču (znači treba naučiti šefovati i uvažavati druge, a ne tjerati po svom). Sve to dakako, treba nadopuniti i s ostalim elementima iz natalne karte.

 

Retrogradne planete ukazuju na neke zaostatke iz prošlosti, točnije iz prošlog života, odnosno na teme koje nisu sasvim razriješene. Moglo bi se reći da su to lekcije koje treba ponoviti kako bi se utvrdilo gradivo.

 

Ukoliko želite znati više, potražite Efemeride (astrološke tablice) bilo kroz knjigu, bilo na Internetu (Ephemerides) i nađite svoj datum rođenja. Tamo ćete naći i čvorove i R planete. Tada gledajte dane i datume koji idu dalje u nastavku od vašeg rođenja. Svaki dan računajte kao jednu godinu. U datumu u kom uz određenu planetu prestaje njeno R kretanje, što je obično označeno znakom D (planet kreće direktno), znači dan za godinu, toliko će vam godina trebati da svladate lekciju svoje R planete povezane s prirodom planete kao i poljem (područjem) u kom će se to najviše manifestirati.

 

Primjer:

Nataša ima u svojoj natalnoj karti R Veneru u 12. kući. Još ako je i u izazovnim aspektima, to zahtjevnije po nju. No za početak ćemo zanemariti aspekte. Takva pozicija Venere ukazuje na niz starih-novih ljubavnih lekcija najčešeće povezanih s tajnim ljubavnim vezama (12.). Uvidom u efemeride, vidimo da ista Venera 35. dan nakon njena rođenja kreće D, odnosno direktno, a k tome recimo i da je bila u nekom kvadratu (koji po primarnim direkcijama u 30.-tim godinama života popušta). Znači Nataša će svoja ljubavna karmička lutanja trpjeti do svoje 35. godine kad će se njena Venera „osloboditi“, a ona napokon naučiti karmičku ljubavnu lekciju koju je vukla iz prošlog života.

 

Nakon ovih putokaza i primjera možete pokušati istražiti „svoj slučaj“ ili slučaj osobe koja vas zanima, pa će vam mnogo toga postati jasnije.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve