MUDRI ZNAJU ŠTEDJETI

Odlučili ste štedjeti. Dobra strana štednje je što ćete pokrenuti svoju kreativnost i otkriti što vam je zaista važno.

Današnja utrka za profitom nameće manipulaciju ljudima i stvaranje umjetnih potreba. Pravo pitanje je: Što vam je zaista važno, a što nije? Onda ćete znati i što vam treba.

Stara nauka o domaćinstvu naglašavala je tri osnovne ljudske potrebe: prehranu, odijevanje i stanovanje. Raspoređujući kućni budžet, bar ono što imate za rasporediti, sjetite se ove sheme. Analizirajući što vam treba, a što ne, neka ove tri stavke uvijek budu na prvom mjestu. 

Kad se radi o hrani, imajte na pameti da najskuplje ne znači i najzdravije, a kako je zdravlje najveća blagodat, potrudite se jesti što više žitarica, povrća i voća. Uz malo mašte i praktičnosti, možete složiti i te kako zanimljive obroke koji neće previše koštati. Dobra je stvar što su najnezdravije namirnice obično i skupe, pa će pametni iskoristiti ovu krizu da se okrenu zdravom stilu života i odreknu masnih, teških jela, nepotrebnih slatkiša, te pretjeranog konzumiranja mesa. Majstor koji će prednjačiti u ovom sektoru, svakako su Djevice koje će na vagicu točno odrediti koliko vam namirnica treba, a što je višak. Najgore će biti Bikovima koji će se teška srca odricati omiljene im hrane, pa neka stalno u glavi vrte dobre strane zdrave prehrane kako bi izdržali. Blizancima će trebati vremena da se adaptiraju na novonastalu situaciju jedenja kod kuće (jer je to jefitnije), pa će im nedostajati fast foodovi i zalogaji s nogu. Oni neće imati problema s količinom, nego sa stilom. Rješenje je u spravljanju malih kućnih sendviča koje uvijek mogu ponijeti sa sobom u torbi. Rakovi će izazov spravljanja kućnih delicija od žitarica prihvatiti s radošću, ali će im nedostajati poneko dobro vino. Lavovi će plakati što nema više raskošne trpeze, no ako se posluže maštom, uz poneku svijeću i ukrase koji se mogu iskoristiti više puta, njihov stol može izgledati dovoljno raskošno. Vodenjacima je bitno da jedu u društvu ili potpuno sami, pa će prijatelje pozivati kući, a uz skupljanje dobrovoljnih prihoda za tulum, oni će se već snaći. Ovnu i Jarcu bit će svejedno što pojedu, samo nek nešto uđe u želudac, oni nisu zahtjevni, dok će se Ribe i Škorpioni poslužiti maštom i formulom „manje je više“, pa će egzotičnim umacima rješavati promjene na stolu. Strijelci će patiti i zbog kvantitativnih i kvalitativnih promjena trpeze, no kako vole egzotiku, neka se okrenu nekoj stranoj siromašnoj egzotičnoj kuhinji, dok će Vage na stol rado servirati cvijeće i na taj način se s lakoćom usklađivati s novim stilom prehrane.

U odijevanju će se najbolje prilagođavati znaci koji imaju bogatu maštu. Ribe će pomiješati sve živo što nađu u bakinom ormaru, a nešto slično učinit će i Vodenjaci i bit će presretni što mogu hodati okolo kao cirkus. Škorpionima i Strijelcima će biti najlakše jer oni ionako vole imati što manje odjeće na sebi, pa će im štednja dobro doći da poskidaju sve suvišno. Ovnovi neće izlaziti iz trenirki, a s obzirom na jednostavnost koju vole, nabavit će par komada (makar i na placu i bez nekih zvučnih imena) u kojim će prohodati cijeli dan. Jarci se općenito s lakoćom prilagođavaju štednji jer njihov planet Saturn označava petrifikaciju, stiskanja, pa će oni stisnuti gdje god mogu. Njihov omiljeni stil minimalizma razvit će do savršenstva, a nešto slično razvit će i Vage koje vole klasiku, samo na način svijetlih i pastelnih boja. Vagicama će nedostajati neki fini parfem ili dašak luksuza, no sve mogu nadvladati jednostavnim cvijetom ili nekim starim brošem. Blizanci će sve češće posjećivati buvljak i tamo nalaziti sve modne detalje o kojim su sanjali, dok će Rakovi razviti pravi arsenal domaćih kućnih ogrtača i halja koje će sami sašiti i tako uštedjeti. Lavovi će patiti što si neće moći priuštiti poznate marke odjeće, a mnogi će rješenje naći u okretanju prema alternativi ili retro odjeći. Tako će nositi stare kaputiće ili majice sa stilom i uz mnoštvo blještave bižuterije opet privlačiti pažnju. Djevice će samo nastaviti shemu koje se drže godinama, a to je „kupi i imaj jedan komad kvalitetne odjeće koji možeš kombinirati sa svime“ i uz obogaćivanje s detaljima koje će nerijetko i sami izraditi, izgledat će jedanko otmjeno kao i uvijek. 

Kad se radi o domu u kojem živite, morat ćete redovno plaćati režije. Nastojte biti racionalni i uključivati kućanske aparate onda kad vam to zaista treba, gasite lampe da vam ne gore bez razloga, koristite sheme „skupe i jeftine“ struje, pa veš možete koji put oprati i navečer. Zatvarajte slavinu i ne dopustite da vam voda curi kad ne treba. Kad je sezona grijanja, ovisno o vrsti grijanja koju imate, potsjetite se svih mogućih savjeta kako se racionalno grijati, npr. ako nekamo odlazite na par dana, možete li isključiti grijanje ili slično. Sve su to sitnice kojim ćete vjerojatno uspjeti nešto uštedjeti i bar malo smanjiti svoje račune. Informirajte se i o najpovoljnijem pružaču internetskih i komunikacijskih usluga, pa dobro razmislite kakve su vaše potrebe i eventualno se odlučite za onog koji je (prema vašim potrebama) vama najpovoljniji. 
Ako još uređujete svoj dom, uredite ga prema kriteriju vaših stvarnih potreba. I ovdje je na cijeni stil minimalizma. Vjerojatno vam treba udoban krevet (sjetite se da čovjek trećinu svog života provede spavajući) i to je važnije od kojekakvih pomodnih i skupih detalja koje možete uz malo mašte i sami izraditi. Onda vam treba stol i stolice gdje ćete jesti, naslonjač ili kauč, osnovni kućanski aparati i to je osnova. Kad se radi o ormarima, dobro proučite prostor u kom živite i ako postoji ikakva mogućnost za plakare („rupe“ u zidovima, kosine ili slično), iskoristite ih. Ako ćete zbog štednje sad manje trošiti i na izlaske, malo kućnog hobija i proučavanje izrade jednostavnog plakara doprinijet će da imate ne samo više prostora u stanu (a pametno iskorištenog), nego i da konstruktivno provedete vrijeme, a uz to i uštedite.

Mnogi će vjerojatno promijeniti i društveni stil svog života. Poznato je da su kućne zabave jeftinije od onih organiziranih u nekom klubu ili restoranu. S druge strane pružaju i osjećaj bliskosti i intimnosti. Neki će jednostavno reducirati izlaske i više vremena provoditi kod kuće. Jednostavni i neobavezni prijateljski posjeti zamijenit će odlaske na bučna i razvikana mjesta. Prijatelje uvijek možete počastiti nekim jednostavnim receptom, a tu su nezaobilazne kokice na prvom mjestu. 

Mnogi ljubitelji putovanja nastojat će sami organizirati ista. Zato će oživjeti svi informacijski punktovi, a umjesto da vam sve smisli turistička agencija, smislit ćete vi sami. Razvit ćete vještinu snalaženja do maksimuma. Bit će i onih koji će putovanja prema hotelima zamijeniti boravkom u hostelima ili kampovima i na taj način ponovno otkriti čari prirode i podići svoju ekološku svijest. Ukoliko baš nikamo ne budete mogli otputovati, tu su uvijek zanimljivi izleti i planinarenja po okolici uz ruksak i dobre sendviče u njemu. Na taj način ćete poboljšati svoju kondiciju i zdravlje, što je svakako pozitivno.

Saberite se i u miru dobro razmislite što vam zaista treba, a što ne. Ono što vam ne treba, jednostavno zanemarite. Život će vam postati jednostavniji, na svoj način lakši, a vi ćete postati usredotočeni na one vama važne stvari u životu. Dobra je strana štednje što kroz nju svoj život zapravo možete učiniti kvalitetnijim.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve