NAJLJEPŠE JE DOMA

Kroz iskustvo pandemije kad su mnogi ostajali kod kuće i pustili sva moguća putovanja, postali smo svjesni značaja vlastitog doma.

Ako ste u poziciji da blagdane, a mnogi i godišnji odmor provodite kod kuće, prvo promijenite stav!

 

O čemu se radi? Uobičajeno je mišljenje da treba nekamo putovati. Taj pritisak stvara neki imperativ koji donosi stres, odnosno svi oni koji si to ne mogu priuštiti smatraju se zakinutim. No da li je to baš tako?

 

Mnogi putuju pod svaku cijenu, pa čak i posuđuju novac za to, a koji će vraćati više mjeseci kasnije i tako si uskraćivati neka druga zadovoljstva.

Lijepo je putovati, ali kad to možemo učiniti na relativno miran način. Sve što stvara stres i nervozu zapravo se ne može ubrojiti u odmor.

 

Zato je ostanak kod kuće ponekad najugodnije rješenje za pravo opuštanje. Nema napornih priprema, nema dodatnih troškova, ponešto ćete i uštedjeti, a vrijeme pred vama vaše je od jutra do sutra.

 

Na vama je samo da ga pametno iskoristite. Takav stav je pozitivan i otvara vam neslućene mogućnosti.

 

Napokon možete zastati u miru i zapitati se - što zapravo želim? Budete li pri tom potpuno iskreni, ova mala unutrašnja inventura dat će vam ponekad sasvim neočekivane odgovore.

 

Ako ste fizički preumorni, priuštite se par dana doslovnog ljenčarenja bez plana i bez ikakvih zahtjeva, a potom razmislite što dalje.

 

Ako niste toliko umorni, sigurno imate neke ideje koje ste oduvijek željeli ostvariti. Razne hobije na primjer.

 

Oni poduzetniji koji vole vidjeti rezultate mogu se pozabaviti nekim svojim željenim programom za koji sad imaju vremena, a naročito nakon blagdanskih delicija. To mogu biti kure detoksikacije tijela, posebni režimi prehrane, dijete od više dana ili pak određeni sportski programi u teretani, na jogi ili na otvorenom.

 

Također na dnevni red dolaze i sve one vama ugodne aktivnosti za koje obično nemate vremena. To može biti kavica s dragim prijateljem koju stalno odgađate zbog prezaposlenosti, gledanje dobrog filma kod kuće, čitanje omiljenog štiva bez ekrana i bez medija, odlazak na zanimljivu izložbu ili na neko mjesto u vašem gradu gdje živite, a dosad jednostavno niste stigli...

 

U obzir dolazi i okupljanje prijatelja i dragih vam ljudi kod vas kod kuće uz bavljenja koja svi volite – rasprave o zanimljivim temama uz razne koktele, voće...

 

Može pasti i dogovor za odlazak na lokalni bazen gdje će većina uživati u cjelodnevnom boravku uz poneki sendvič od kuće.

 

Potom možete razmisliti i o nekom izletu. Izbor lokacije ovisit će o vašim afinitetima. Samo se ne dajte odvući na neko mjesto koje vas ne privlači, jer to opet onda neće biti odmor. Ako imate različite želje, nađite kompromis s partnerom i držite se dogovora. Neka jednom bira jedan, a drugi put drugi ili se usaglasite oko nekog trećeg odredišta koje obojima odgovara.

 

Da bi vam odmor kod kuće bio ispunjavajući, važno je držati se samo jednog pravila: imati dobre ideje, ali ne kruti plan. Znači, radite onako kako vam dođe, ništa neka ne bude obvezujuće, ali uvijek imaje ideju u rezervi. Jer ako počnete previše improvizirati, mogli biste zalutati.

 

Spontanost i otvorenost su dobrodošli, ali i organizacija u hodu i snalažljivost. Spremnost da se u svakom trenutku živi u skladu sa svojim trenutačnim potrebama.

 

Budite dosljedni u takvom stavu.

I kad se poslije blagdana ili godišnjeg vratite na posao, pa razmjenite iskustva s kolegom koji je bio na nekom putovanju, vidjet ćete da je svatko ponešto dobio, ali da vi niste imali ništa manje kvallitetno vrijeme od putnika.

 

U slučaju da ste kod kuće, nitko vam ne programira život, sve je zapravo u vašim rukama. To veseli.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve