ODREDITE GRANICE

Pri svakom usponu i padu kroz život, treba znati gdje su granice pomaganja. Kako? 

Ima ljudi koji stalno traže nečiju pomoć, a vi kao dobra osoba dajete. Ako se pri tom počnete osjećati loše, tu nešto ne štima.

 

Znate već, jučer vas je netko molio za ovo, danas za ono, sutra već priprema teren za nešto slično.

Učili su vas da treba biti dobar i da je to u redu, pa vi raskrilite svoja krila i dajete, dajete, a druga strana samo nastavlja. Istina, ponekad se zahvali, ali pitate se zašto se počinjete osjećati loše u svojoj koži, premda ispunjavate sva svoja uvjerenja što se tiče pomoći i pomaganja drugom.

U čemu je ključ?

 

Prvo sagledajte svoj unutrašnji osjećaj. Davanje ispunjava i to je u redu. No ništa pretjerano nije na mjestu.

Onog trenutka kad se premda dajući (bilo duševno, bilo materijalno) i pomažući, iznutra osjećate loše, vrijeme je da se zapitate o čamu se tu zapravo radi?

Vaš unutrašnji osjećaj koji nije ispunjavajući prvi je i nepogrešivi signal da je potrebno preispitati svoju ulogu u pomaganju nekoga i osvijestiti je. Potom postaviti jasne granice.

Ali kako i po čemu?

 

Osim vašeg osjećaja, glavni kriterij da je potrebno stati i „zavrnuti pipu“ određenoj osobi (ili čemu već pomažete) jest zahvalnost koja treba biti iskrena.

Prečesto se druga strana zahvaljuje mehanički, onako po navici, a vi nastavljate davati. Svo to pretvaranje i glumatanje i vas stavlja u nezahvalnu poziciju osobe koja se iscrpljuje poput nekog resursa bez kraja i granica. Moguće je da imate posla i s vampirima koji vas zapravo iskorištavaju.

Stoga čim prije postavite jasne granice.

Prvo razbistrite sebi kako se osjećate – dobro ili loše.

Potom pažljivo sagledajte drugu stranu – da li joj je pomoć stvarno potrebna, što time zapravo dobiva, koliko je iskrena i da li je zahvalna.

A onda, ako i kad vam postne jasno da ovakav stil pomaganja više ne drži vodu, jednostavno tu osobu suočite s istinom, te iskreno recite kako se osjećate, da ste spoznali da se ona može snaći i sama, te da više nemate namjeru pomagati, jer u krajnjoj liniji pomoć je potrebna i vama – da se „malo odmorite“ od silnog pomaganja.

 

Ako je druga strana patološki nakačena (navezana) na vas i u svom krivom uvjerenju očekuje da je vaša dužnost da dopuštate da vas koristi i iscrpljuje, prvo će reagirati negativnim emocijama (ljutnja, bijes, glumeće razočaranje), no vi izdržite i obavezno ostanite dosljedni svom stavu.

Budite sigurni, čak i ukoliko bude scena i drama, da će se druga strana relativno brzo odustati hraniti vama i vašim resursima. Dvije su mogućnosti što će se dogoditi.

Bolja je da će sazrijeti i prestati parazitirati na vama, te se okrenuti sama sebi, jer u konačnici – možemo i trebamo si pomagati, ali do određenih granica kad strana kojoj se pomaže treba preći u vrstu samopomoći i samobnavljanja. U konačnici, jedino ako sam sebi možeš pomoći, onda to ima smisla. Dakle, treba doći do te faze i nakon što joj je netko dovoljno pomogao, prepoznati da je sad dovoljno jaka da dalje gura sama. A također je i zahvalna.

U drugom slučaju, osoba neće sazrijeti, nego će kad vidi da vi ostajete pri svom, jednostavno potražiti novu žrtvu. To su trajniji vampiri koji se ne razvijaju u punini ličnosti, nego nastavljaju po starom. Oni stagniraju i vrte se u krug.

Zapamtite da u prvom slučaju činite dobro ne samo sebi, nego i toj drugoj osobi, jer ako spozna i ona će profitirati na dulje staze razvijajući se na samostalnim osnovama. A kasnije će onda i ona moći pomoći nekom drugom. Vjerojatno će vam kasnije doći i iskreno zahvaliti.

 

Pomaganje ima smisla samo ako postoji iskrena spremnost pomagača i pomognutog, prvog da pomogne, drugog da prepozna i bude zahvalan, te da prvom prilikom stane na svoje noge o čemu god se radilo. Tako se rađaju iskreni i čisti odnosi, te pravo prijateljstvo.

Stoga prepoznajte kad je vrijeme i gdje su granice pomaganja. Prema dva kriterija: svoj osjećaj i iskrenost, te zahvalnost drugog.  Ako bilo što od tog izostane, prekinite. Imate pravo na to.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve