SPORIJE PLANETE I NJIHOV UTJECAJ

Kretanja sporijih planeta obilježavaju periode i utječu kroz dulje vrijeme na ljude i događaje. Evo kako trenutačno stoje na nebeskom svodu iznad nas.

U Sunčevu sustavu u odnosu prema Zemlji postoje unutrašnje i vanjske planete.
Unutrašnje su one između Sunca i Zemlje i njihovo je kretanje brže – to su Merkur, Venera, a tu je i Mjesec kao Zemljin satelit.
Vanjske planete su one između Zemlje i ostatka Sunčeva sustava prema van, prema beskraju svemira – to su Mars, Jupiter, Saturn, Uran Neptun i Pluton.
One su sporije, premda se Mars može ubrojiti u kategoriju bržih sporih jer mu treba oko 2 godine da obiđe Zodijački krug.
Jupiteru treba 12 godina, a Saturnu 29,5 godina za isto.
Još sporije vanjske planete koje obilježavaju generacije i epohe su Uran (84 godine za obilazak kruga), Neptun (više od 100 godina za isto), te Pluton (još više, u svakom slučaju više od 100).

Ovaj put nećemo toliko analizirati njihove cikluse nego trenutačnu poziciju i kretanja u idućim godinama, kao i međusobne aspekte, te kako sve to može utjecati na zemaljski život i čovječanstvo.
Pustit ćemo Mars, a za Jupiter i Saturn samo ćemo spomenuti da su sada u Škorpionu (Jupiter) i Jarcu (Saturn), te da tvore lijep sekstil suradnje na nebu. Više ćemo se fokusirati na Uran, Neptun i Pluton.

Neki ih zovu i transcendentne planete.

URAN koji inače vlada Vodenjakom i prirodnom 11. kućom još uvijek se kreće po znaku Ovna, premda je sve bliže kraju tog sazviježđa. 16.5.2018. nakon što je 7 godina proveo u znaku Ovna, Uran će preći u zak Bika.
Kao planet koji je jedini koji se u Sunčevom sustavu okreće oko svoje osi ekliptike (znači da za razliku od svih drugih, obilazi Sunce poput neke spirale), ima osebujan karakter i utjecaj. Planet je to revolucija, naglih i neočekivanih promjena, slobodnjački, human, no i čudan u isto vrijeme. On uvijek mijenja područje kojim se kreće.
Ovan je ličnost, individualnost, svijest o sebi. Tranzit Urana po Ovnu mnogima je donio pomake u tom smislu da su progledali, probudili se, ali na način da nema više šansi da se vrate na staro, a ovisno o individualnim natalnim kartama i polju kroz koja se kreće, mijenjao je spomenuto.
Generalno, prelazak u Bika donijet će početak promjena povezanih s financijskim sustavima, imovinom, nekretninama, ljestvicama vrijednosti. Nešto što je nekad bilo na prvom mjestu, moglo bi se po važnosti naći na posljednjem i obratno. Sedmogodišnji tranzit Urana po Biku koji počinje 2018. promijenit će sustave vrijednosti. Bit će to proces koji će sigurno iznjedriti nešto novo u tom podlučju.

NEPTUN će u Ribama ostati do 31.3.2025. kad prelazi u znak Ovna.
Sve te godine do 2025. kao vrlo jak u svom sjedištu (inače vlada Ribama i prirodnom 12. kućom) potencirat će bavljenja socijalne tematike, jačat će suosjećanje među ljudima. Intuicija će biti jedan od glavnih pokretača jer u svijetu kaosa i ludila još je jedino ona preostala kao orijentir kom se može vjerovati.
Čovjek će se do 2025. još više i jače okrenuti vjerovanju, a povjerenje u dokazivanje i materijalni svijet će slabiti. Duhovnost, empatija i iskrena emocija prevladat će.
Fokus će se sve više prebacivati s materijalnog na nematerijalni svijet, što se već događa.

PLUTON će se kretati Jarcem do 21.1.2024. kad prelazi u znak Vodenjaka.
Vrijeme do 2024., a koje je počelo u jesen 2008. kad je Pluton ušao u Jarca period je kad će se iz temelja uzdrmati i promijeniti sve vladajuće strukture svijeta. Jarac kao simbol moći i prirodni ekvivalent 10. kuće koja označava vrh neba, vrhunac života i postignuća, moćne strukture i vladare, promijenit će svoj pravac, jer Pluton (koji vlada Škorpionom i 8. kućom borbi i rušenja, te dizanja iz pepela) svakako će učiniti da stari način ustroja svijeta ustupi mjesto nečem sasvim novom.
Proces je počeo 2008. velikom ekonomskom krizom, na to su se nadovezali ratovi, bankarske i migracijske krize, ideološki sukobi, religijske složenosti, terorizam i slično. Vodeći gube kompase korak po korak i svi osjećaju da je svijetu potreban drukčiji pristup u organizaciji i razvoju. Proces promjena u spomenutom bit će zaokružen 2024. kad Pluton napusti znak Jarca. Uslijedit će orijentacija na čovjeka koji će postati glavna vrijednost.

Svo to vrijeme do sredine 20-tih godina ovog stoljeća Pluton, Uran (kad pređe u Bika) i Neptun bit će u skladnim odnosima, pa će neke dugotrajnije i univezalnije nove ideje imati šanse zaživjeti na skladan način.
Potezi i način na koji će se isto provoditi ovisit će o tranzitima i aspektima koje će čniiti malo brže planete. No o tome nekom drugom prilikom, u redovnim prognozama.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve