ŠTO ČINITI KAD VAM NE DAJU MIRA

Svi znamo one situacije kad vam se netko nakači i ne da vam mira. Evo kako otkačiti takve ljude.

Nakačivači mogu biti raznih vrsta i imaju razne tehnike. 

Neki to rade verbalno ne prestajući pričati (najčešće o sasvim nevažnim stvarima), ili se radi o tračevima kojim hrane svoju jadnu dušu,  neki samom svojom prisutnošču kad vas prate u stopu (ono kad vam dišu za vratom i zapravo kontroliraju svaki vaš potez), a neki bukvalno (ovdje se već može raditi i o nekoj vrsti pravog zlostavljanja).

No učinak svih njih je isti – oni narušavaju vaš duševni mir i imate ih se pravo riješiti!

 

No ako ih se zaista želite riješiti, još ste važniji vi i vaš pristup kojim ćete nakačivaču dati do znanja da vas ostavi na miru. Mnogima je cijela ova stvar  neugodna jer ne žele biti bezobrazni, a pogotovo ako je nakačivač netko tko im je blizak.

Imajte na pameti da svatko, pa i vi, imate pravo živjeti u miru, i da svaki vaš unutrašnji osjećaj (koji je jedini nepogrešvi kriterij za sve, pa tako i za to da li vas netko maltretira svojom  nazočnošću, pa makar i nesvjesno) daje signal da je potrebno otkloniti uzrok destabiliziranja vašeg mira.

Imate pravo učiniti to, ali ne želite biti grubi.

Znači prvo pokušavate suprilno, fino, ukazivanjem ili pak blagim razgovorom.

U svakom odnosu važna je iskrenost,  jer bez nje takav će kad tad uvenuti i početi zamarati. Jasno, ponekad ne možete biti iskreni u bukvalnom smislu, nego trebate znati kako drugoj strani dati do znanja da je možda pretjerala. Tada je najbolje posegnuti za humorom , pa čak i ironijom kako bi ublažili svoju iskrenost, a ne zamjerili se toj osobi.

No ako vidite da nema učinka, onda se iznutra obično živcirate, jer znate da treba posegnuti za drukčijim načinom.

 

Tada generalno imate tri opcije: ignoriranje, bijeg ili sukob.

Ignoriranje je odvraćanje pažnje od te osobe. Neki okrenu glavu, ne slušaju, isključe se, ne reagiraju na njene podražaje, što god to bilo. No ona može gnjaviti i dalje. Ipak, ako je imalo inteligentna, zapitat će se zašto ste vi kao drvo, zašto ne regirate na njenu priču, aktivnost. Istrajete li u nereakciji, ona će odustati i ostaviti vas na miru. Bar će se utišati ili prestati biti toliko nakačivački aktivna prema vama. Tada možete mirno ušeteti s nekim normalnim razgovorom ili se baviti nečim što vas zanima, a nakačivač neka ide svojim putem ili neka se preispita.

Bijeg je vrlo učinkovita i brza tehnika oslobađanja, no ona obično podrazumijeva neki izgovor, a isti može biti povezan s neiskrenošću. To znači da ćete možda reći da nekamo morate hitno poći, a nakačivač će možda shvatiti između redova da vas je ugnjavio i idući put će možda biti manje gnjavator. No možda i neće shvatiti, pa će se idući put ponašati na isti način, daveći vas moguće još i više. Vi ćete ga pokušavati izbjegavati (što zna biti također naporno), a on neće znati u čemu je stvar. Jedino ako se preispita, možda će dokučiti.

Sukob je opcija koja direktno na agresiju nakačivača odgovara istim, no nije najbolja opcija jer troši vašu energiju, no ako vam je zaista dosta, te želite za sva vremena raščistiti s nakačivačem da vas više nikad ne gnjavi, možete probati. Napadnite ga na isti način kao i on vas, udavite ga nekim razgovorom ili aktivnošću kako bi mu ironično pokazali kako je vama, no pitanje je da li će isti to shvatiti. Možda. No računajte da efekt može biti i kontraproduktivan. Jer uđete li u sukob, njemu možda neće biti kraja.

 

Najbolja opcija je ona prva, kad pokušate suptilno ukazati na stvar s razumom i humorom, no ako ne ide, povucite se, te pustite vremenu i nakačivaču da sasvim dokuči zašto s njim nerado imate posla.

Sačuvali ste svoj  mir, niste potrošili previše energije, a ostavili ste otvoreno drugoj strani da se možda i razvije.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve