VATRA I ZRAK, VODA I ZEMLJA

Kombinacije elemenata povezane su i sa Zodijakom i astrološkim znacima.

Još su stari Grci i njihovi filozofi definirali da postoje četiri osnovna elementa: vatra, zemlja, zrak i voda.

U sustavu Zodijaka (koji je po mnogima savršen jer preslikava prirodu neba na Zemlju) također postoje četiri ista elementa, pa tako imamo vatrene znakove (Ovan, Lav, Strijelac), zemljane (Bik, Djevica, Jarac), zračne (Blizanac, Vaga, Vodenjak) i vodene (Rak, Škorpion, Ribe).

 

Kod slaganja znakova (često mnogi postvljaju pitanje koji se znaci najbolje slažu) u generalnom smislu opet postoji utjecaj slaganja elemenata.

Naime, zna se da je svemiski zakon da SLIČNO PRIVLAČI SLIČNO, pa se tradicionalno dobro slažu znakovi unutar svojih grupa, znači kako vatreni između sebe, tako i svi ostali (zemljani između sebe, zračni između sebe, te vodeni između sebe).

U probiru astroloških aspekata najkvalitetniji je aspekt trigona, znači kut od 120 stupnjeva u krugu Zodijaka koji zapravo odgovara istoj spomenutoj povezanosti (zodijak ima 360 stupnjeva, a ove veze trigona su zapravo veze između istih elemenata – vatre, zemlje, zraka ili vode. )

To je aspekt najbolje dugoročne suradnje gdje se isprepliće i povezuje ono slično na najbolji mogući način.

 

Drugi vrlo povoljan aspekt je sekstil koji povezuje različite, ali kvalitativno srodne elemente. To je kut od 60 stupnjeva, koji također označava dobro povezivanje, suradnju, možda ne toliko glatku kao kod trigona,  no zanimljivu i pozitivnu u svakom slučaju.

Ovdje se radi o povezivanju srodnih elemenata i to vatre i zraka ili pak zemlje i vode. Naime, u slijedu zodijačkih znakova (koji su pak isto tako prirodno povezani prema sazviježđima na nebeskom svodu iznad nas, znači opet po prirodi), kombinacije sekstila povezuju ih upravo tako.

Znači grupa vatrenih znakova povezuje se kroz sekstile sa zračnim, ili pak zemljanih kroz sekstile sa vodenim.

Pogladmo li samu prirodu stvari na našem planetu, sve to funkcionira upravo tako – prirodno. Jer vatra ne može gorjeti bez zraka, a zemlju (za biljke i vegetaciju koje su dio nje) hrani voda. Znači sve onako kako je dato odozgo, od neba i od prirode same.

 

Stoga je odgovor na pitanje koji se znaci najbolje slažu općenito uzeviši, upravo takav: po zakonu sličnosti slažu se oni iz svojih grupa (po trigonima – vatreni između sebe, zemljani, zračni, vodeni), ili pak između srodnih elemanata (po sekstilima- vatreni i zračni, zemljani i vodeni).

To je istina, općeniti odgovor, jer na primjer netko može biti Ovan samo po tome što mu je Sunce u Ovnu, a da ima (opet na primjer) većinu planeta u Biku, pa se opet odlično slaže s grupom zemljanih znakova.

Stoga je uvijek dobro pogledati nečiju natalnu kartu i u njoj precizno vidjeti kako se tko s kim slaže (i kroz usporedne aspekte), a onaj početni općeniti odgovor, uzeti kao startni orjentir pri upoznavanju nekog.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve