DOBRI ODNOSI, LOŠI ODNOSI

Sagledajte svoje odnose s drugima. Koji su po vašem osjećaju dobri, a koji to nisu i zašto?

Dobro je povremeno napraviti unutrašnju inventuru svojih odnosa. Najviše zato da biste definirali svoj stav i pristup nekim osobama i zacrtali put kako dalje. Možda se nekih odnosa ili osoba jednostavno trebate osloboditi, a s nekim drugim ljudima se bolje povezati.

Mnogi od nas također imaju odnose s nekim osobama koji su vrlo neujednačeni, bar što se kvalitete tiče. No što to zapravo znači i po čemu ćete znati kakav je vaš odnos?

 

Glavni kriterj po kojem ćete se ravnati u procjeni svog odnosa s nekim jest vaš unutrašnji osječaj.

Drugim riječima, uvijek se zapitajte KAKO SE OD TE OSOBE, TOG ODNOSA, OSJEĆAM u duši, iznutra?

Odgovor može biti kako slijedi:

Neki vas odnosi podižu, podupiru, od njih se osjećate dobro, potiču vas da idete dalje kroz život s vjerom u sebe i u ljepše sutra.

Neki vas pak odnosi spuštaju, od njih se osjećate loše, sputavaju vas i ograničavaju, te demotiviraju da idete dalje kroz život bez neke nade ili optimizma.

Pojednostavljeno rečeno: DOBRI ODNOSI SU ONI KOJI VAS PODIŽU, LOŠI ODNOSI SU ONI KOJI VAS SPUŠTAJU.

 

Da se razumijemo – skale mogu biti vrlo izmiješane, odnosno u jednom odnosu možete proći i osjetiti varijacije od krajnje destrukcije pa do visokog poleta, no ipak u vašoj duši postoji osjećaj i trag koji oboja određen odnos kao dominantno stanje, to jest ako niste sigurni kamo svrstati neki odnos, zapitajte se što dominira u njemu u vezi vašeg osjećanja stvari. Ako je unutrašnji osjećaj više negativan i po vas neugodan, taj odnos nije dobar unatoč možda povremenim lijepim trenutcima.

Želite li poraditi na takvom odnosu i poboljšati ga, ne ovisi samo o vama, nego jednako i o drugoj strani. Znači, treba surađivati.

Možete pokušati, no ako kroz neko vrijeme vidite da sve preteže na staro, i da vam nije dobro u tom odnosu, pustite ga, jer time otvarate sebi prostor za neki novi, možda za vas bolji odnos koji će vaš život učiniti kvalitetnijim, a time i vas kao osobu. Dakako, najčešeće je i obratno.

 

Priča o odnosima uvijek je povezana s privatnošću, često s ljubavlju, prijateljstvom, ili pak s poslom. Za ovo posljednje dobro je odvojiti privatno od poslovnog, te biti pravi profesionalac, pa ako se uz posao razvije i prijateljstvo ili nešto više, tim je odnos cjelovitiji. Premda i takav ima svoje zamke.

Ono što je još jako važno u temi odnosa jest da svoje odnose uvijek treba raščistiti. I održavati čistim. Svi postupci bilo koje strane u nekom odnosu koji mute vodu nisu dobrodošli jer dugoročno opterećuju vaš odnos nejasnoćom i stvaraju plodno tlo za razne manipulacije.

 

Jedna od osnovnih i možda prioritetnih stvari dobrog odnosa jest ISKRENOST. Ako ona izostane, pitanje je da li je vaš odnos s nekim uopće autentičan ili se radi samo o pukoj iluziji, pretvaranju, glumatanju.

Nisu rijetke situacije da vam je netko dugo bio prijatelj ili draga osoba i da odjednom uočite da je sve to bila puka magla, jer svemu nedostaje iskrenost. Bilo da vas je netko iznevjerio, doslovno prevario ili pak jedno pričao, a drugo radio. No i ovdje postoji jasan kriterij kako ćete to na vrijeme prepoznati.

 

Da biste znali da je netko s vama iskren uzmite si malo vremena i koncentracije, i održavajući odnos s tom osobom samo promatrajte s mirom, a možete također i provrtiti film unazad, te sagledajte slijedeće: da li postoji RAZLIKA IZMEĐU ONOG ŠTO TA OSOBA PRIČA I ŠTO ČINI.

Ako ta razlika postoji očigledno, i još više u postupanju prema vama, u nečem što se vas direktno tiče, ali i inače (time uviđate kakva je ta osoba inače u drugim podučjima) , znajte da imate posla s iluzijom, da ta osoba nije iskrena i da to nije onaj čisti odnos kakav je najbolje imati i razvijati. Ako su razlike male, možete ukazati toj osobi što vas smeta i pokušati poboljšati vaš međusobni odnos. Pri tom je jednako važno i da vi sami budete zaista iskreni.

Istina je bit svega i potrebno je biti ono što jesmo, pa tako i u našim  odnosima. A najvažniji odnos jest onaj koji imate sami sa sobom. Znači, i opet, treba krenuti od sebe.

 

To bi ukratko bila glavna mudrost u priči o odnosima.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve