PRIJE SPAVANJA

Što je važno učiniti prije spavanja kako bi nam san bio zdrav, osnažujući, a mi novi kad se ujutro probudimo?

Nekad su ljudi prije spavanja meditirali, molili ili proboravili neko vrijeme jednostavno u miru i tišini. Danas smo okruženi kompjutorima, televizijom, glazbenim i svjetlosnim senzacijama svih vrsta, jedni na druge vičemo, ili pak uopće ne komuniciramo, bar ne onako ljudski, jer je sve nekako isforsirano, napeto, kao da će eksplodirati svaki tren.

Stoga je i miran odlazak na počinak postala gotovo nemoguća misija, jer očekujemo da ćemo zaspati na gumb, baš kao i svi uređaji i stilovi koji nas okružuju. A koji istovremeno uopće ne prate pravu prirodu, kako onu zelenu oko nas, tako i onu u nama, onu čovjekovu bit.

 

Red rada, odnosno aktivnosti, obavezno treba biti popraćen redom odmora, opuštanja. Prirodni je to ciklus zadat od neba, od kretanja planeta, pa imamo dan kad je Sunce i kad smo aktivni i noć, kad je Mjesec, kad spavamo.

Današnji je čovjek svojim navikama sve to pobrkao, pa su nastale raznorazne bolesti povezane sa spavanjem i odmaranjem, a općenito se za sve što je nepoznato, krivi popularni - stres.

Stresa uopće ne bi bilo kad bismo poštovali zakone prirode i zakone po kojim je i čovjek stvoren, jer on je biće koje bi trebalo živjeti u skladu s istom.

 

Zato je jako važno da si organizirate život tako da prije tog dragocjenog perioda kad ćete spavati, provedete neko vrijeme u prilagodbi iz intenzivne faze dnevno-senzacionalnog „ludila“ u kvalitetnu, mirnu, noćnu idilu. Inače ćete izgubiti sebe.

Sjetite se samo onog osjećaja kad ste zadnji put bili probuđeni opušteni, naspavani, zadovoljni, i vedro pogledali kroz prozor uživajući u prvim jutarnjim zrakama Sunca? Ne  možete se sjetiti kad je to bilo? Život vam je “pun stresa“ jer je uvijek nešto važnije? Na krivom ste putu.

Promijenite svoju lošu naviku i poštujte svoj organizam i svoju dušu. Ona zaslužuje bolje!

 

Odlučite da ćete odsad svaki dan prije odlaska na počinak provesti barem pola sata u nekoj mirnoj aktivnosti bez vanjskih senzacija. Zvuči vam nemoguće, teško? Nije. Zapravo je lako.

Na primjer, pokušajte ležeći svom tijelu dati malo mira opuštajući dio po dio istog. Jednostavno osvijestite svaki dio tijela i svjesno opustite, olabavite mišiće. Ispočetka će biti malo čudno, no s vremenom će biti sve lakše i brže. Ili pak, uzmite neku jednostavnu knjigu koja možda i nema direktne veze s vašim životom, isključite TV i kompjutor, lezite i pročitajte par stranica. Neka je sadržaj ugodan, romantičan, vama drag.

Ili jednostano sjedite na krevetu i mirno osluškujte svoj dah. Sve dok se spontano ne složite u krevet.

 

Nađite ono što vas umiruje i otpustite kroz to sve planove za sutra i sve brige od jučer. Neka to bude vaših pet minuta samoće razervirano samo za vas. Možete i moliti ako želite, svojim riječima. Važno je samo da je iz srca, iskreno.

 

Usvajajući i provodeći ovu zdravu naviku blagog mirovanja prije spavanja, brzo  ćete primijetiti kako vaš noćni odmor postaje dublji, san kvalitetniji, a vi se ujutro budite s više volje za život, otvoreniji za sve pozitivno i dobro, i što je najvažnije - veseli.

 

Potrebno je tako malo, i ovisi isključivo o vama. Znači, u vašim je rukama. Neka to bude vaš program „prije spavanja“. S vremenom ćete se preporoditi. Krenite!

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve