KAKO STEĆI PRIJATELJE

Prijateljstva stvaramo, prijatelje biramo i ako ste mudri, čuvate ih i njegujete.

Postoje razne vrste odnosa: odnos sa šefom, odnos s ljubavnikom (ljubavnicom), odnos s djetetom, s mužem, ženom, s bratom, sestrom, roditeljima, s mnogo kim, no odnos s prijateljem ili prijatljicom je nešto posebno.

To je ona interakcija u vašem životu koju birate svojevoljno prema svojim kriterijima, željama, očekivanjima, odnos u kom ste slobodni pokrenuti ga, produbiti, razviti ili odustati od njega.

 

Sloboda je ključ prijateljstva, jer u njemu ništa ne treba biti nametnuto. Odmah uz nju stoji poštovanje, kako sebe, tako jednako i druge strane, vašeg prijatelja.

A kako prema svemirskom zakonu slično privlači slično, za očekivati je da ćete prijatelje birati prema sebi, prema svom svojstvu. I zato ona prava prijateljstva opstaju, a kroz njih kristalizirate kako sebe, tako i drugu stranu. Jedni smo drugima potrebni, a najljepše je kad se udružujemo svojom voljom, bez pritiska, običaja ili navika.

Zato su prava prijteljstva jedan od najčistijih odnosa koje možete  imati.

Budite iskreni i otvoreni za njih u svakoj fazi svog života, jer to su najdragocjeniji pratitelji koji će vam uvijek biti podrška u svim vašim teškim, ili bolje reći zahtjevnim trenutcima, ali ćete i kad pobjeđujete u nečem, imati nekog s kim ćete sigurno moći podijeliti svoju radost i uspjeh.

Istina je da ne trebate provjeravati svoje prijatelje, jer vaš unutrašnji osjećaj je najbolji vodič i ako vam on pokazuje da su vam prijatelji dobri, da vam čine dobro, da vas razumiju i oslonac su kad god treba (i obratno, ne zaboravite), onda je to to.

Prijatelj je i vaše ogledalo, jer je na neki način sličan vama, onaj s kojim ste blisko povezani i koji u vama budi još dublju svijest o vama samima.

 

Ako se osjećate usamljeni i bez prijatelja, zapitajte se zašto je tome tako? Ali se nikad nemojte kriviti zbog toga. Jer danas mnogo toga ide na ruku samoći. S druge strane, imajte na pameti da nikad nije kasno za steći novo društvo.

Možda jednostavno niste bili spremni dijeliti svoje radosti i tuge nekim, možda su vas tako naučili kako bi bili „sigurni“. Možda vam je nedostajalo pojverenja u druge, možda ste bili prezatvoreni. No ako odlučite otvoriti sebe i svoj život ka nekom, krenite. Ponekad je dovoljan jedan mali neobavezni razgovor da se pokrenu stvari. Ljudi u svojoj duši posjeduju onu iskru dobrote, ali je treba znati probuditi.

No zapamtite pri tom da nema „namjernog prijateljstva“, jer nije to nešto što se treba odraditi nakon što ste vi odlučili, nego se radi o procesu zbližavanja dvije duše kojem treba dati spontanosti, vremena i prostora. Ne zaboravite da i druga strana treba osjetiti isto, da vas želi za prijatelja, da imate neke zajedničke želje, interese ili slično. Zato budite i strpljivi.

Neka stvari  idu svojim tokom bez forsiranja, no s tihom i radosnom nadom.

Budite ljubazni sa svakim i spremni na suradnju. Ne odbacujte u startu neki prijedlog samo zato „što vi najbolje znate što on donosi“.  Možda i ne znate, sve dok ne pokušate. Opet, budite budni i ako vidite da cijela stvar ide u krivom pravcu (a to ćete znati slušajući sebe iznutra i pitajući se kako se od toga osjećate), uvijek možete, također ljubazno, otići.

 

U svijetu prepunom tehnologije ona klasična prijateljstva gase se i zamjenuju bilo virtualnim, bilo raznim drugim instant sadržajima, a koji nikad ne mogu zamijeniti pravi ljudski dodir i kontakt. Zato kao što je prirodno i dobro (vam čini) boravak u prirodi, ljudsko biće treba i kontakt s drugim istim takvim.

Čovjek je čovjeku lijek. Stara je to izreka čija je istinitost nebrojeno pruta projverena. Zato vjerujte da ćete ako to zaista želite, uvijek moći steći nove prijatelje i povremeno provoditi s njima ugodno vrijeme. Na obostranu radost. To je zdravo.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve