PLANETE I UMJETNICI

Kao u svemu danas, postoje oni pravi i „pravi“, to jest lažnjaci, pa tako i među umjetnicima. Što karakterizira one prve, prave? I po čemu ih prepoznati?

Biti umjetnik znači doživljavati svijet na način koji budi izražavanje posebnim stilom, te rado slušano, viđeno, prepoznato od drugih.

Kad je publika slijepa ili gluha, umjetnik se obznanjuje kasnije, a nerijeko i nakon smrti.

 

Ne postoji jasna definicija kako se stvara umjetnik. Neki kažu da je potrebno biti senzibilan, neki da je potrebno puno patiti, neki da je sve to samo dobar zanat i vještina izražavanja u sferi vrste umjetnosti kojoj umjetnik pripada, a neki da je sve to zapravo najdublje povezano s duhom.

Ovo posljednje je vjerojatno i najbliže istini. Najviše zato jer je živ i snažan duh ono po čemu se prepoznaje pravi od lažnog umjetnika.

Onaj pravi zbog svoje iskrenosti i predanosti onom što stvara zrači vjerodostojnošću, a tako i njegova djela.

Oni drugi (pseudoumjetnici) osim što manipuliraju medijima (a posebno danas) i marketingom, te se predstavljaju za ono što nisu, namećući gotovo prihvaćanje svojih proizvoda koji, ruku na srce, često uopće ne bude u ljudima one osjećaje koje prava umjetnost može, nemaju duh umjetnika.

 

Kroz astološku priču možemo otkriti umjetnički potencijal, a da li će se isti manifestirati baš kroz umjetnost kao profesiju i doživljaj svijeta, ili pak kroz neko slično bavljenje, teško je reći.

Umjetnička duša se u natalnoj karti prepoznaje po mnogo čemu.

 

Klasika je da je potrebna skladno postavljena Venera koja tad osobi daje smisao za lijepo, ugodno, za estetiku.

Neptun koji je dobar, a posebno kad je u dobrom aspektu s Venerom, donosi takve vibracije i emocije koje osoba može prenijeti na prekrasan način kroz izraz svoje umjetnosti.

Dobar Merkur pomoći će umjetniku da se izrazi.

Merkur u dobrom spektu s Neptunom dat će finoću  duše i posebno istančan smisao za boje, ali i intuiciju detektivskog tipa. Vrlo fine vibracije.

Sunce, a posebno u 5. kući, jasno u dobrim aspektima, ojačat će želju osobe za nastup pred publikom, bilo da se radi o glumačkoj,  glazbenoj ili pjevačkoj izvedbi.

Mjesec, ako je jak i dobar, daje popularnost, ali i ojačava maštu. S mnogo aspekata zna dati plodnog pisca romana.

Neptun (inače vladar Riba) u dobrim aspektima stvara vizije, slike, boje, osjećaje, sve fino, polako, nježno i obično daje umjetnika klasičnog tipa. Moguće je izražavanje u svim vrstama umjetnosti, od glazbe, plesa, slikarstva, filma, pisanja.

Uran (inače vladar Vodenjaka) u dobrim aspektima uvijek stvara umjetnika koji istražuje i izražava se na nov, neočekivan, originalan način. To su modernisti u umjetnosti.

Saturn (inače vladar Jarca čiji je simbol stijena, kamen) dobro postavljen s Venerom nerijetko daje sjajne kipare.

Dobro postavljena Venera u Biku (koji vlada grlom) zna izroditi sjajne pjevače i pjevačice.

 

To su neki od primjera, no svaka natalna karta krije u sebi naponovljivu osobu i otkriva nam kamo se ona može razviti. Ne postoje dvije iste natalne karte, čak i  kad se radi o blizancima!

 

No što onda karakterizira umjetnike lažnjake (koje mnogi intuitivno proziru kao u priči o Carevu novom ruhu)?

Takve osobe mogu imati umjetničke ambicije i ponešto od svih prije spomenutih planeta, ali najčešće u lošim aspektima, pa je njihova umjetnost nešto što pokušava biti umjetnost, ali na nezgrapan, iskrivljen način. Premda se najčešće radi o kombinacijama, pa osoba balansira i ovisi u kom će se pravcu razviti, da li će prevladati oni dobri ili loši aspekti, tako će se i ona umjetnički i izraziti.

Tu je važno imati i razviti karakter, gdje je Saturn taj koji daje red, rad i disciplinu, te vrstan unutrašnji rad, kao i izdržljivost u vježbanju za jednog pravog umjetnika.

 

Talent je važan i potreban, ali bez rada ostaje nerazvijen.

Zato je osim svih lijepih aspekta Venere, Neptuna, Merkura i raznih drugih zanimljivih kombinacija, jednako važno imati i sposobnost da se redovno radi, a onda i razvija u području umjetnosti koju pravi umjetnik zaista voli. To je taj duh kojem taština nije važna, jer ga samo bavljenje onim što voli ispunjava. Ako mu još i publika zaplješće, tim bolje.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve