RETROGRADNA KRETANJA

Osim što radi zbrku u komunikaciji, trenutačni retrogradni hod Merkura (sve do 4.6.), aktualizira i pitanja o retrogradnim planetama. 

Istražujući svoju natalnu kartu, mnogi su zbunjeni kad uz neki planet nađu slovo R.

To znači da je određeni planet u trenutku njihova rođenja bio u retrogradnoj fazi. To svakako ima svoju težinu i značaj.

 

U astrološkom smislu retrogradno kretanje planeta je obratno kretanje. Planete uobičajeno imaju kretanje od Ovna prema Ribama, a retrogradne planete u svom retrogradnom hodu idu obratno (znači od Riba prema Ovnu).

U efemeridima (astrološkim tablicama po danu i godini) one su označene slovom R. Obično svaka osoba ima poneki R planet.

 

Retrogradna kretanja planeta u natalnoj karti ukazuju na specifičan doživljaj svega što je povezano s prirodom planete koja je R kod osobe u čijoj se natalnoj karti nalazi takva pozicija, a još bolje ukazuju na KARMIČKE DUGOVE IZ PROŠLIH ŽIVOTA.

 

Ako npr. uzmete efemeride i pratite dan po dan nakon nečijeg rođenja R kretanje određenog planeta (kojeg ta osoba ima R u svom radixu), uzimajući dan za godinu, onog dana kad planeta krene direktno (to je u tablicama označeno s D) u toj godini osoba otplaćuje svoj karmički dug što se tiče teme povezane s tom planetom i poljem.

Na primjer ako netko ima R Veneru u 5. kući, a rođen je npr. 1.7., pa uvidom u efemeride vidimo da 25.7. Venera kreće D (direktno), to znači da će ta osoba s 25 godina otplatiti svoj karmički dug povezan s ljubavlju i na neki način se osloboditi te karme. Dakako treba uzeti u obzir i sve druge utjecaje (možda neki govore suprotno), sve odvagati, povezati i onda zaključiti. Isto tako npr. ako nečiji R planet tek 190.-ti dan nakon rođenja kreće D, osoba će vjerojatno cijeli život otplaćivati dug povezan s R planetom i poljem u kom se nalazi.

 

Vratimo se kretanju planeta po nebeskom svodu iz dana u dan. U efemeridima ćete možda gledati dnevna kretanja planeta i vidjeti kad idu retrogradno. Znači, kao da gledate kalendar događaja, odnosno vidjet ćete da npr. ovog mjeseca Merkur ide retrogradno od tog do tog datuma.

 

Kod retrogradnog planeta uvijek postoje tri faze: prva je usporavajuća, kad planet usporava, potom ona retrogradna, kad „ide naopačke“, te treća faza, kad opet malo uspori i mjenja smjer, te opet nastavlja u direktnom hodu.

 

Prva faza je faza suočavanja s problemom, čovjeka nešto muči, druga faza je faza istraživanja, preispitivanja, utvrđivanja gradiva, stalnih pokušaja da se dođa do odgovora, odnosno do rješenja. I treća faza je ona kad se lampica upalila, odnosno čovjek je došao do nekih odgovora, odluka, te stvari na temu koja ga je mučila kreću novim pravcem.

 

Karakter planete koja ide retrogradno određuje i temu kojom se osoba bavi. Dakako, sve treba povezati i s kućom u kojoj se R tranzit odvija, a još mu je veći značaj ako u retrogradnom hodu prelazi preko mjesta gdje se nalazi neki drugi planet u natalnoj karti.

 

Evo uz što se obično vežu planete po svojoj prirodi kad idu retrogradno:

 

Sunce i Mjesec su uvijek direktni. Oni ne mogu ići retrogradno.

 

Merkur – komunikacijski zastoji, kompjutorski problemi, problemi u prometu, kašnjenje poruka, rasprave o nekim starim temama opet se vraćaju na denvni red kako bi se došlo do kakvog takvog rješenja, pojavljuje se neka davno zanemarena rodbina

 

Venera – emotivna preispitivanja, susret s ljubavnim problemom iz prošlosti koji još nije potpuno razriješen

 

Mars – treba odraditi i angažirati se oko nečeg što prije nismo ili smo izbjegavali učiniti

 

Jupiter  - na dnevni red se vraćaju neki statusni, studentski, pravni problemi ili nešto što treba rješavati, a povezano je s putovanjima ili kontaktima sa strancima, moguće i preispitivanje oko imetka

 

Saturn – ne možete izbjeći ni pobjeći od odgovornosti, suočavanje s ne uvijek ugodnim temama, no ako je Saturn dobro postavljen, čovjek kroz napore i izdržavanja pritiska strpljenjem sazrijeva

 

Uran – trebat će dokučiti stvari i osloboditi se konvencija

 

Neptun – potrebno je preispitati sebe na realan način i odbaciti sve iluzije i zablude, oni koji lažu trebali bi prestati, varalice se trebaju osloboditi svojih loših navika

 

Pluton – suočavanje s temeljima stvari, te korjenita promjena – Pluton je dalek i djeluje uglavnom ako u R hodu prelazi preko mjesta nekog natalnog planeta.

 

 

Stavite pred sebe svoju natalnu kartu, otvorite efemeride na Internetu i istražujte dalje.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve