SAMOSTALNOST I SAMOĆA

Što znači biti samostalan i što ide uz to?

Samostalnost je hvale vrijeda vrlina koju nema svatko. Biti samostalan znači funkcionirati tako da možete ostvariti sve svoje životne potrebe i želje bez oslanjanja na druge ili na bilo što drugo. Snaći se u svim zahtjevnim životnim situacijama bez traženja pomoći sa strane. Samostalnost je ugodna, ako je bez bahatosti onda je konstruktivna, a u pozitivnom smislu njena najvažnija pratilja kojoj mnogi teže jest sloboda. Jer samostalan čovjek na svoj je način i slobodan.

Mogao bi se usporediti sa sustavom samoodrživog razvoja. To su ona imanja koja poptuno funkcioniraju  u svoj svojoj punini i proizvodnji (čime god da se bave), koja u sebi sadržavaju sve – i hranu i vodu i grijanje i proizvode.

Takav je nekakav i čovjek koji je potpuno samostalan. No postoji i slaba točka samostalnosti.

 

Samostalan čovjek, ako pretjera u svojoj samostalnosti, na svoj način može postati i zatvoren. Posljedica toga je da on živi sam sa sobom, opskrbljuje sebe i dovoljan je samom sebi. A čovjek je društveno biće, ljubav i interakcija s drugima je nešto što nam je potebno kao voda žednom.

Stoga i samostalnost ima svoju granicu. Ona je zdrava ako ste otvoreni prema drugima.

 

Najbolja je situacija kad ste samostalni - imate svoj posao, želje, hobije, egzistirate kao jedinka koja je slobodna i tako se slobodni možete slobodno udruživati s drugima. To je najzdravija situacija i najzdraviji pristup. Znači gradite i izgradili ste sebe, možete funkcionirati što god da se dogodi, ali ste otvoreni (zapamtite riječ - otvoreni) prema drugima i prema svijetu oko sebe.

To je ključ kroz koji možete živjeti ispunjen i sretan život s drugima. Rado ćete tada dati nešto drugima, pokloniti im svoje vrijeme, ljubav i još ponešto. Dijeliti s njima. No time nećete izgubiti svoju samostalnost. Obogatit ćete i sebe i njih, i obratno.

 

U suprotonom, živeći samo za sebe u svom malom samostalnom svijetu, mogli biste se pretvoriti u pravu voštanu figuru koja nikom ne treba i kome nitko ne treba. A to ipak nije prirodno, jer čovjek je čovjeku lijek, jedni druge trebamo. No ne zato da bismo jedni iz drugih iscrpljivali energiju ili resurse, nego da bismo jedni druge poticali i nadograđivali, obogaćivali, razmjenjivali pozitivnu energiju i zajedno rasli.

Oni koji zaglave u svojoj samostalnosti obično u konačnici postaju i usamljeni, a taj sindrom samoće javlja se kao prirodna posljedica zatvorene samostalnosti.

 

Imajte to na pameti kad gradite svoj svijet.

Budite samostalni, ali otvoreni za druge ljude i njihove potrebe. Vratit će vam se stostruko, a nećete biti usamljeni, niti ćete išta izgubiti od svoje samostalnosti.

Moguće je biti samostalan i povezan s drugima, to je zapravo vjerojatno najbolji stil življenja.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve