ČAKRE

Čovjek u svom tijelu ima sedam čakri. To su energetski centri na koje možemo meditirati.

Meditacija na čakre poznata je odavno, a ovdje ćemo opisati jednu od njih.

Čakre su sedam energetskih centara u našem tijelu. Različitih su boja i nižu se od dna trtične kosti do vrha nad glavom, a slijedeći dugin niz boja. Nećemo se baviti njihovim indijskim  nazivima, nego prije opisa načina jedne od meditacija, evo samo o kojim se čakrama radi i uz što se vezuju.

 

Prva je najdonja čakra, na dnu tijela, blizu dna tratične kosti koja je crvene boje i povezana je sa sigurnošću, uzemljenjem.

Malo više od nje, između pubisa i pupka je iduća čakra koja je narančasta, a veže se uz stvaranje, kreativnost, reproduktivne organe.

Još više, u području solarnog pleksusa, na sredini trbuha je iduća čakra, solarna, koja je žute boje. Vezuje se uz mirnoću i određenu psihičku stabilnost.

U blizini srca je srčana čakra koja je zelene boje i povezana je s osjećajima, ljubavlju, centriranjem duše.

Iznad, u području grla je grlena čakra koja je plave boje i povezana je sa svim vrstama izražavanja, kao što utječe i na komunkacijske  kanale, te opću povezanost sa svijetom oko nas.

Na sredini čela, blizu prostora između obrva je iduća čakra poznatija kao treće oko koja je ljubičaste boje, a veže se uz dublje uvide, intuiciju i jasnoviđenje.

I tik na vrhu glave je sedma čakra koja nas povezuje s onim svijetom gore, iznad nas, s nebeskim i Božjim putevima, a koja je blijedoružičasto-bijele boje.

 

Rad sa čakrama poznat je od davnina. Na primjer prva od vježbi u setu „Pet Tibetanaca“ je okretanje oko sebe široko raširenih ruku, a kojoj je svrha baš pokretanje čakri.

 

Da bi meditirali na čakre, prvo se smjestite u udoban položaj (možete ležati ili sjediti, kako vam je ugodnije) i opustite se. Dišite mirno i kratko svojim mislima prošetajte cijelim tijelom. Tek da ga osjetite. Kad ste se primirili, jednako tako ćete svojim mislima stavljati fokus na čakru po čakru i blago si sugerirati određena stanja. Pa krenimo. Ići ćemo od najdonje do najgornje čakre.

 

Fokusirajte se na područje na dnu trtične kosti, u bazi, korijenu samog tijela i mislima osjetite to kao crveni dio sebe. Osvijestite povezanost tog dijela (stalno vizualizirajući crvenu boju) s tlom, dnom, sa zemljom, prostirkom, krevetom, na čemu već jeste. Pratite mislima kako ste stabilni, teški, čvrsti i fino uzemljeni kroz to. Osjetite težinu i opuštenost svog tijela.

 

Kad sami osjetite da vam je to dovoljno, pređite mislima u iduću čakru i promijenite boju. Sad je vaš fokus ispod pupka (između pubisa i pupka) i osjetite to područje narančastim. Osjetite toplinu koja tu postoji i širi se cijelim tijelom. Osjetite toplinu i energiju koja struji vašim tijelom, a povezana je s tim područjem narančaste boje.

 

Kad vama odgovara, pređite mislima na sredinu trbuha u područje oko solarnog pleksusa. Vidite blistavo žutu boju u tom području i sugerirajte si osjećaj mira i topine. Možete u sebi nekoliko puta ponoviti riječi „mir“ i „toplina koja ugodno struji“.

 

Kad osjetite da vam paše, pređite osjetom i mislima više gore, u pdoručje srca i predočite si zelenu boju koja ugodno vibrira u vama. Možete si sugerirati da vaše „srce kuca mirno i ritmično“. Uživajte u osjećaju da život pulsira u vama.

 

Potom kad vama odgovara, pređite mislima u područje grla i vidite u sebi beskraj plave boje koja zrači iz i kroz vaše grlo na van, a povezuje vas sa cijelim svijetom (poput mora i neba). Osejtite svoje disanje, pratite svoj udah i izdah kako struji kroz vaše grlo. Jednostano dišite i uživajte centrirani u svojoj plavoj čakri.

 

Kad osjetite da je vrijem,e pređite na sredinu čela blizu prostora između obrva i osjetite prostor ljubičaste boje koji postoji u vama. Sugerirajte si kako vam je „čelo ugodno svježe“ i kako kroz vas protječu samo ugodne, lijepe i dobre misli, kako ste tu čisti. Ako vam se pojavi neka nova slika, neka samo prođe, a vi ostanite mirni. Uživajte.

 

I kad prepoznate da treba, samo lagano pređite na vrh glave, te se zadržite tu, osjećajući svijetlo rozobijelo područje koje vibrira i povezuje vas s onim višim svijetom gore, iznad nas. Osjećajte da ste u kontaktu sa Svemirom i da kroz vas s lakoćom struji Božanska energija koja nam dolazi iz istog.

 

Kad vam odgovara, pustite se, izađite duhom i fokusom iz čakri, kratko lezite i još par trenutaka mirujte. Vaša meditacija na čakre je završena. 

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve