NOVI PLANOVI

Kako uspješno donositi planove i odluke kroz život?

Svi mi imamo planove, a uz njih odmah idu i odluke. Znate onu priču kad netko kome se nešto loše dogodilo kaže: Nekad sam imao planove, a sada ništa. Zašto se to tako kaže?

Zato što su planovi uvijek povezani s nadom i budućnošću, s vjerom u ljepše sutra. Čovjek bez planova je kao papir bez sadržaja. Da, ne treba raditi takve planove koji će nas gušiti, ali neka želja, nada, volja koja zapravo pokreće sve, i te kako je svojstvo čovjeka koji se razvija.

 

Planovi su u astrologiji uvijek povzeani s 11. kućom u natalnoj karti, koja je ekvivalent znaku Vodenjaka. A za isti znak uvijek se vežu vizije budućnosti, zna se da su Vodenjaci tipovi oni koji obično bar u jednom području svog života žive ispred svog vremena. E pa to je ta veza.

 

No i van astrologije, u svojim planovima treba prije svega biti realan. I iznutra i izvana.

Iznutra znači da trebamo slijediti svoj unutrašnji glas i biti ono što zaista jesmo, gdje se osjećamo kao mi sami, gdje smo na neki način pravi mi. Znači ne planirajte nešto za što osjećate da vas vodi u neko drugo svojstvo, za što osjećate da bi vas transformiralo u nešto gdje ne osjećate sebe. Budite dosljedni sebi i onom što volite, želite i kakvi jeste. Ne pokušavajte u svojim planovima biti netko drugi ili ih zacrtavati zbog nekog drugog, zbog nečeg što je nekom drugom po volji. Slijedite sebe.

Izvana znači, da procijenite stvarne situacije u životu kroz koje možete ostvariti svoje planove. Sagledajte tko, što, kako, kada i gdje biste mogli nešto započeti, poduzeti, pripremiti, a kako biste svojim planovima dali dobar vjetar u leđa.

 

I kad se spoje te dvije stvari, unutrašnju i vanjsku realnost, vaš plan bit će dobar. Još jedna sitnica je da u kreiranju planova (o čemu god da se radilo) budete na neki nčain umjereni. „Ići u korak s vremenom“ ne znači uvijek samo slijediti zahtjeve istog, nego i osigurati sebi takav plan da ga možete provesti u djelo. To ponekad znači da je potrebna određena postupnost u njegovom stvaranju. Na primjer, možete sebi odrediti cilj koji želite postići, a do njega stvoriti niz malih faza kroz koje ćete proći. Nešto poput malih koraka. I tako jedan po jedan, sve dok jednog dana ne stignete do svog cilja.

 

Još je nešto jako važno u planiranju a to je famozni PLAN B. Plan B ili rezervna opcija, uvijek je dobrodošla. Najviše zbog sigurnosti i samopouzdanja onog koji planira. Nikad zapravo ne znate što će vam život donijeti, ali ono što sigurno znamo jest da se ništa ne događa slučajno. Zato vam život može servirati neku takvu promjenu, da se u trenu vaš plan promijeni ili mora promijeniti. Tada ne trebate biti kruti, nego prihvatiti neizbježno. Ipak, važno je razlikovati takvu situaciju od one kad je netko tko planira nedosljedan. Znači ako se zaista dogodi nešto da se vaš plan izjalovi (to se često može dogoditi, bar djelomično, jer ne možete baš sve predvidjeti), tada se možete dočekati na noge kroz Plan B. Razradite i takav plan i vi ste spremni za iduću fazu.

 

Iduća faza je odlučivanje. Kad imate plan, možete lako donositi odluke. One će biti povezane s planom, a ovaj s ciljem, koji je ono gdje zapravo želite stići (to jest što želite postići). Zvuči jednostavno, no nekim je ljudima teško donositi odluke. I ovome ima lijeka.

Ukoliko dvojite ili ne znate što bi odlučili, samo se sjetite priče o magarcu koji je toliko dugo oklijevao bi li pojeo lijevi ili desni stog sijena, tako da je na kraju umro od gladi. Imajte ovo na pameti kad dugo dvojite. Jer, s odlučivanjem je u osnovi jednostavno: slušajte svoj unutrašnji glas u miru i slijedite ga. To je nepogrešiv kriterij za odlučivanje i postupanje.

 

Uz dobro razrađen plan i plan B, te čisto unutrašnje odlučivanje, možete nastaviti dalje sve dok ne stignete do svog cilja. Bude li prepreka, ne odustajte. I to je dio života i prirode, a istrajavajući na svom putu do cilja, samo ćete isti učiniti još vrijednijim, a sebe jačim. 

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve