SUPERIORNI INFERIORNI

Ponekad se osjećamo superiorno, a ponekad inferiorno. O čemu to ovisi i kako naći pravi balans?

Kompleksi i frustracije su normalne pojave i ako se razvijamo, sve su to usputne stanice na našem životnom putu. Isti nastaju iz niza raznih razloga, no da bi ih nadvladali, važno je dobro poznavati sebe, svoje kapacitete, svoje vrline i svoje mane. I raditi na spomenutom u konstruktivnom pravcu.

Sigurno se sjećate situacija u kojim ste se osjećali manji od makova zrna jer su bilo date osobe oko vas, bilo date okolnosti, učinile da u vama naraste takav osjećaj. Nemojte previše analizirati, svakom se to ponekad dogodilo. Ono što je važnije jest kako ste vi isplivali iz toga, što ste naučili i kako ćete se možda idući put u sličnoj situaciji osjećati.

Također je moguće i obratno. Na primjer zatekli ste se u nekom društvu ili prilici u kojoj se osjećate apsolutno superiorno, gotovo iznad svih, a česta posljedica toga je gubitak interesa za istu (jer nedostaje izazova za razvoj), ili pak bahatost s vaše strane (ako ste podložni iskušenju taštine), a samo rjeđe iskrena potreba da svoja znanja ilii sposobnosti prenesete drugima ili im trezveno ukažete na nešto što oni ne znaju, ne vide ili slično.

No primjeri i ponašanja su bezbrojni i idu od situacije do situacije sa svim njenim specifičnostima, no ključan je vaš unutrašnji osjećaj – bilo vi superiorni, bilo inferiorni. Oba stanja mogu biti i zamke.

 

O čemu se zapravo radi?

Kad gledate na stvari u miru, ravnoteži i dobro iznutra izbalansirani, stavljate se u ulogu promatrača i možete zaista vidjeti o čemu se radi, a vaš unutrašnji doživljaj je zreo i realan.

Na primjer u situaciji kad biste se mogli osjećati inferiorno, ali ste u balansu, spoznajete da morate još dosta učiti, razvijati se i prihvaćate to s mirom i punom sviješću. Spremni ste potruditi se i ići dalje s misli da nije sramota nešto ne znati ili još ne moći.

U drugoj situaciji, kad ste superiorni, ako na sve gledate s mirom i realno, shvaćate da možete mnogo učiniti za dobrobit drugih, pomoći nekome, pokazati što znate i tako potaknuti i druge da krenu naprijed, a pri tom se osjećate dobro i ispunjeno.

 

Ključ obje situacije jest u REALNOM ODNOSU PREMA SEBI I SVIJETU OKO SEBE, u prihavaćanju ideje da niste vi mjerilo stvari i da se svakom može dogoditi da se osjeća ispod ili iznad.

S takvim pristupom vi možete mnogo.

 

Svi koje je njihova možebitna inferiornost poklopila i nemotivirala da idu dalje, otišli su još niže, a svi koje je njihova moguća superiornost razbahatila, također su otišli niže i u konačnici nazadovali.

Znači važno je kako pristupate svemu, te da li ćete biti OTVORENI I REALNI u datim situacijama.

 

Kad se u vama idući put probudi neki od spomenutih osjećaja, sjetite se ovoga i znat ćete kako svemu pristupiti, možda ćete prosuti i kakvu zgodnu šalu, te nasmijati sve oko sebe i olabaviti frustrirajuće trenutke (bili oni takvi za vas, bili za druge), te nastaviti dalje baš onako kako treba.

Razvijat ćete se, a drugi će vas rado prihvaćati.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve