ZDRAVE NAVIKE

Pandemija oko nas postavlja sve više zahtjeva za zdravim životom. Kako dalje?

Krajne je vrijeme da se bolje povežete s prirodom. Zašto?

 

Zato što je čovjek biće koje živi na planetu Zemlji koja je puna biljnog i životinjskog svijeta, pod nebeskim svodom i osunčana Suncem, njenom zvijezdom koja joj daje život.

 

Zanemariti ove prirodne činjenice bilo bi pogubno za čovjeka, a danas nas toliko toga odvlači od naše prave prirode. To ne znači da treba živjeti kao pećinski čovjek, ali svijest o tome što jesmo važan je dio našeg zdravlja, kako onog tjelesnog, tako i duhovnog.

 

Kontakt s prirodom je nezamjenjljiv i nikakvi umjetno stvoreni uvjeti ne mogu nadomjestiti ono što nam svakodnevno treba, a treba nam jer smo prirodna bića i jer se preko prirode punimo energijom.

 

Evo nekoliko dobrih navika:

 

1. Boravak na dnevnom svijetlu

Ne mora biti uvijek sunčan dan, ali naš organizam vapi biti na svjetlosti. Sjetimo se samo ekstrema u sjevernim zemljama gdje protiv depresije  koriste umjetne lampe zbog kratkog perioda dnevnog svijetla ili pak vitamina D kojeg dobivamo samo prirodnim putem izlažući se svjetlosti, a da ne govorimo o posljedicama i zbrkama u organizmu usljed zanemarivanja ove zdrave navike. Možete se kretati ili jednostavno sjesti negdje van, ali pod nebom.

 

2. Boravak na svježem zraku

Ovo je povezano s prošlim, ali ponekad je lijepo udahnuti svjež zrak i pod zvjezdanim nebom . Možete prošetati ili biti vani danju i navečer, ali bez obveza, bez žurbe, opušteno i pustiti sebe da dišete punim plućima.

 

3. Kontakt i kretanje među zelenilom

Šetajte po livadama, kad možete po šumama, osluškujte zvukove prirode, pjev ptica, šum vjetrića, šum kiše, snijega. Budite svjesni da ste dio jedne prekrasne igre i da je svaki takav trenutak neponovljiv. Zagrlite stablo i zamislite kako se ukorjenjuete zajedno s njim i pružate sve do neba, osjetite njegovu energiju i pustite neka se vaše baterije pune.

 

4. Ritam Sunca

Posvetite više pažnje onim trenutcima kad Sunce izlazi i zalazi. To je toliko jednostavno, a obogatit će vas. Uživajte u zrakama jutarnjeg Sunca čak i ako vam one dopiru kroz prozor spavaće sobe. „Pozdravite“ Sunce na njegovu zalasku, može i onako u sebi, ali spontano. Vaš dnevni ritam dobit će novi polet i s vremenom ćete funkcionirati u skladnijem ritmu s prirodom.

 

5. Voda

      Pijte običnu vodu, ali ne na silu, nego onda kad vam vaš organizam iznutra žeđa.

      Nemojte se napijati vodom zato što je netko rekao da dnevno treba popiti toliko i

      toliko čaša, ne. Pijte onoliko koliko vi osjećate da je vama potrebno. Uživajte u

      okrepljenju.

 

6. Mir

      Nađite svaki dan barem pola sata samo za sebe. Tada opustite tijelo i otpustite sve

      misli i brige. Jedino što može biti „na dnevnom redu“ neka bude samo vaše

      postojanje i svijest o sebi kao dijelu božanske prirode. Uživajte jer ste vrijedni samim

      tim što jeste. Pustite neka se vaša unutrašnja vrata intuicije otvaraju spontano u

      ovakvim trenutcima.

 

7. Osmijeh

      I jako važno, možda i najvažnije: Ne zaboravite se smijati! Iskreno.

  EHOROSKOP.net - Prvi hrvatski horoskop portal - Sve